Efter en längre period halvsluten betatestning har #Valve nu gjort Steam In-Home Streaming tillgängligt för alla. Tekniken låter dig strömma Steam-spel från en dator till en annan i lokala nätverk, med fördelar som att du kan spela på klenare datorer och köra Windows-spel på Mac- och Linux-maskiner.

Vill du lira Watch Dogs på en fem år gammal laptop? Det kan gå.

För att använda Steam In-Home Streaming loggar du in på ditt Steam-konto på datorn som ska driva spelet och sen på den dator du ska strömma till. När du sen bläddrar i Steam-biblioteket ska strömningen börja automatiskt.

Vi utförde två snabba tester på morgonkvisten, där vi lät en Intel Core i7-2600K (3,4 GHz, klockad till 3.7 GHz) med 16 gig ram och ett grafikkort ur Radeon 7900-serien agera värd och låta två olika datorer strömma #Portal 2. På den första datorn, även det en Core i7-2600 (ej överklockad) med 16 ram fast med ett Geforece GTX 580, som utan problem kan köra Valves spel från 2011 var upplevelsen hyfsad. En lättare fördröjning i musrörelserna men fullt spelbart och med ganska små kompressionsskavanker.

Vid närmare eftertanke är det kanske inte så klokt att släppa ut Wheatley på nätverket...

Däremot klarade sig vår bärbara dator sämre med sin tvåkärniga Intel Atom D525 på 1,8 GHz, 2 gig ram och sitt integrerade Intel-grafikchip med 256 mb minne. Vi kunde se att rörelsedata fördes över till värddatorn utan märkbar fördröjning men bilden som skickades tillbaka låg 1-2 sekunder efter, vilket gjorde Portal 2 i princip ospelbart. Alla tre datorer kör Windows 7 och är kopplade med kabel till en router med 100mbits-portar.

Om du har några egna erfarenheter från Steam-strömmande är du välkommen att lämna rapport i kommentarsfältet. Spontant känns tekniken lovande men att köra #Watch Dogs på en fem år gammal laptop är nog inte att rekommendera. Värt att notera är också att det rör sig om en ren fjärrstyrning - spelet du strömmars körs parallellt på värddatorn. Den blir därför låst till just det och du kan inte använda den för att strömma olika spel till multipla datorer.