Vackert, hjärtskärande och djupt störande på samma gång.

Att förlora ett barn är förmodligen den djupaste smärta man kan genomgå som människa, och det är ett ämne som måste hanteras med otrolig försiktighet och respekt. Just därför är det svårt att inte känna ett djupt obehag när man ser på videon ovan. Den visar sydkoreanska Jang som förlorade sin sju år gamla dotter Nayeon till en obotlig sjukdom för tre år sedan.

I en dokumentär som sändes för ett par dagar sedan får tittarna följa hur man under åtta månader skapade en representation av Nayeon i den virtuella världen, inklusive hennes röst. Det hela slutar givetvis med att den sörjande modern får träffa den virtuella dottern med hjälp av ett VR-headset och handskar med haptisk feedback – ett möte som är lika skrämmande som det är vackert. Trots tårarna verkar dock Jang glad över upplevelsen:

Jag träffade Nayeon, som ropade på mig med ett leende, under en väldigt kort stund, men det var en lycklig stund. Jag tror att jag upplevt drömmen jag alltid velat ha.

Även om det säkerligen kan komma att bli ett terapeutiskt verktyg som hjälper många kan man inte undgå att få farhågor om exploaterande företag som utnyttjar sörjande föräldrar i deras svåraste stund.

Skicka en rättelse
Ungefär som med dataspel. Där skapas det till och med minnen med personer som kanske ens aldrig levat. Något som vissa kanske upplever som moraliskt förkastligt, medan andra inte gör det. Lika lite som jag tycker andra ska avgöra om jag ska få spela tv-... 10/02 Första som (inte helt lämpligt) slog mig var hur attraktiv mamman var. Sen grät jag en sympati tår när jag såg att mammans tårar praktiskt taget kaskad-droppade från hennes VR-headset. Som nämnts av andra är jag också lite kluven kring hurvida hälsosamt... 10/02 edit: Äsch orkar inte ge mig in i diskussion men kan lämna mitt veto: detta är bara dumt, stackars mamma som kom lite närmare men ändå kommer krasha IGEN när hon inser 10/02 Fast idén att skapa nya minnen med någon som är död känns väl ganska fel ändå? 🤔 Det blir ju inte äkta så att säga, bara en blek illusion. 10/02 Inte konstigare än foto och filmer Tycker det är en väldigt fin möjlighet att kunna erbjuda sånt här till människor 10/02 Det här är också ett hjälpmedel att komma ihåg, men även en möjlighet att får uppleva vad man missat. Personligen ser jag inget kusligt med detta, och att döma ut något som ohälsosamt bara för man själv inte gillar det tycker jag man bör vara ganska för... 10/02 Jag tror inte alls det är samma sak. Att titta på ett foto eller film är att komma ihåg något utifrån ditt egna minne av personen. Ett hjälpmedel för att komma ihåg. I VR kan du dock interagera med avataren, och det hela blir mer som att skapa nya minne... 10/02 Om jag säger så här: hellre detta än föräldrar som betalar pengar till så kallade "medium" som "talar med deras döda barn". 10/02 Next Up! https://www.youtube.com/watch?v=2N3J8a45Ym0 09/02 Förstår inte varför folk är skeptiska till detta. Är absolut inget fel med detta. Om folk vill tjäna pengar på detta så låt dem göra det? Ingen tvingar någon att gå till dessa företag, vi har klarat oss utan saker likt detta och folk kommer klara sig... 09/02