Att förlora ett barn är förmodligen den djupaste smärta man kan genomgå som människa, och det är ett ämne som måste hanteras med otrolig försiktighet och respekt. Just därför är det svårt att inte känna ett djupt obehag när man ser på videon ovan. Den visar sydkoreanska Jang som förlorade sin sju år gamla dotter Nayeon till en obotlig sjukdom för tre år sedan.

I en dokumentär som sändes för ett par dagar sedan får tittarna följa hur man under åtta månader skapade en representation av Nayeon i den virtuella världen, inklusive hennes röst. Det hela slutar givetvis med att den sörjande modern får träffa den virtuella dottern med hjälp av ett VR-headset och handskar med haptisk feedback – ett möte som är lika skrämmande som det är vackert. Trots tårarna verkar dock Jang glad över upplevelsen:

Jag träffade Nayeon, som ropade på mig med ett leende, under en väldigt kort stund, men det var en lycklig stund. Jag tror att jag upplevt drömmen jag alltid velat ha.

Även om det säkerligen kan komma att bli ett terapeutiskt verktyg som hjälper många kan man inte undgå att få farhågor om exploaterande företag som utnyttjar sörjande föräldrar i deras svåraste stund.