Återigen bevisar Minecraft att bara fantasin sätter gränserna.

Pressfrihet kan inte tas för givet på alla håll i världen, och en grupp som kämpar för att journalister ska få belysa olika problem utan att censureras är Reportrar utan gränser (Reporters sans frontières). De letar ständigt efter nya sätt att upprätthålla pressfriheten, och ett av deras senaste projekt går under namnet The Uncensored Library, som kort och gott är ett bibliotek i Minecraft. Anledningen till att man valde just Minecraft är att spelet finns tillgängligt i princip överallt i världen och att det har en väldigt stor användarbas på runt 145 miljoner aktiva spelare.

Biblioteket ligger på en öppen server, och böckerna som erbjuds består av artiklar skrivna av journalister som blivit bannlysta, fängslade, landsförvisade och till och med mördade för sitt arbete, så att personer från länderna som censurerat materialet nu kan ta del av det. Biblioteket har tagits fram tillsammans med designstudion Blockworks och tog 24 byggare 250 timmar att designa och skapa.

För att besöka The Uncensored Library använder man serveradressen visit.uncensoredlibrary.com, alternativt laddar man ned kartan från den officiella webbplatsen.

Skicka en rättelse
@Mirage: han kan styra samtalets riktning (och därmed de förväntade svaren) ändå. Säg att regeringen höjer skatten för höginkomsttagare - vill man ha kritik mot det låter man folk i traditionellt skattekritiska områden/grupper få prata, vill man ha omvä... 18/03 Jag förstår du får olika svar beroende på var du ställer frågan (syns bäst när politiska partier beställer undersökningar). Jag menade bara att oavsett får du folks åsikt, inte Lamottes. Sen kan han såklart påverka som du säger att ställa frågor i olika... 18/03 Nej, det låter rätt och rimligt. Min tanke var väl att det alltid finns någon som betalar i slutändan och att det måste påverka agendan på ett eller annat sätt. 17/03 Om Lamotte åker och pratar med folk i t.ex. Djursholm kommer folk säga totalt andra saker än om han pratar med folk i t.ex. Rosengård. Det vet han, och kan därför enkelt planera vilka sorts åsikter han räknar med att du får höra. (Jag säger inte att han... 16/03 Jag kan inte ge dig någon - jag har slutat konsumera nyhetsrapporter. FZ är det närmaste nyheter jag läser. Journalister kan ha en politisk vinkling, det är fine. Problemet är att de utelämnar/förvränger/ljuger rent när de rapporterar. Det är DET jag... 16/03 Okej, du hävdar att jag har fel men orkar inte slänga upp en enda källa? Lite den här slappa attityden som "personangreppet" bottnade i. 16/03 Du har helt fel om man faktiskt tittar vad folk blivit fällda för. Nej jag läser inte fria tider men kul att du går rakt på personangrepp då jag förstår precis vad du vill säga. Hyggligt av dig. 16/03 Ja, massor. Opåverkad är väl en annan fråga - ingen är ju helt neutral till sin omvärld. Men det är väl inte heller journalistikens uppgift att bara rapportera helt värdeneutral, bättre då med åsikter från många läger. 16/03 Frågan är väl om det någonsin har funnits oberoende journalistik. 16/03 Tror problemet bottnar i Sveriges fall när undersökningen att 54% av Sveriges journalistkår röstade på MP 2012. Tror det är det han syftar på. Men jag kan ha fel. Bryr mig inte särsklikt mycket om politik. Men oberoende journalistik är ganska sällsynt... 16/03