Pressfrihet kan inte tas för givet på alla håll i världen, och en grupp som kämpar för att journalister ska få belysa olika problem utan att censureras är Reportrar utan gränser (Reporters sans frontières). De letar ständigt efter nya sätt att upprätthålla pressfriheten, och ett av deras senaste projekt går under namnet The Uncensored Library, som kort och gott är ett bibliotek i Minecraft. Anledningen till att man valde just Minecraft är att spelet finns tillgängligt i princip överallt i världen och att det har en väldigt stor användarbas på runt 145 miljoner aktiva spelare.

Biblioteket ligger på en öppen server, och böckerna som erbjuds består av artiklar skrivna av journalister som blivit bannlysta, fängslade, landsförvisade och till och med mördade för sitt arbete, så att personer från länderna som censurerat materialet nu kan ta del av det. Biblioteket har tagits fram tillsammans med designstudion Blockworks och tog 24 byggare 250 timmar att designa och skapa.

För att besöka The Uncensored Library använder man serveradressen visit.uncensoredlibrary.com, alternativt laddar man ned kartan från den officiella webbplatsen.