I torsdags lanserades Geforce RTX 3080, ett grafikkort med både brutal prestanda och "låg" prislapp (Nvidia har satt 7 825 kronor som rekommenderat pris). Korten tog slut direkt, och Nvidia säger att de underskattade hur stor eftefrågan skulle bli.

Nya laddningar 3080-kort kommer förstås inom en snar framtid, både från Nvidia och tredjepartstillverkare. Men det finns risk att prislappen då är högre. Sweclockers chefsredaktör Anton Nilsson skriver att han har sett allt mer uppenbara tendenser till lockpris på ett begränsat antal nya grafikkort, varefter priserna stiger eftersom de är dyrare i inköp. Butikerna kan kort sagt inte sälja korten till rekommenderat pris och samtidigt gå plus.

Nu med Geforce RTX 3080 verkar vi se ett väldigt liknande scenario. Ut till media och potentiella kunder har ett pris om 7 825 kronor kommunicerats. Den första vågen recensioner, inklusive SweClockers test, utgår från att produkten ska kosta detta och baserar till viss/stor del våra omdömen på det.

Hos återförsäljarna ser det initialt ut som om produkten ska kosta cirka 8 000 kronor. Men sedan kan sprickor i fasaden urskiljas. Rabatterade produkter som "sålt slut" är helt plötsligt "fullbokade" eller försvinner från webbsidor istället för att bara få en "boka"-knapp. Eller i vissa fall görs det till och med väldigt tydligt: