Star Citizen-utvecklaren Cloud Imperium Games har anmälts för vilseledande marknadsföring, rapporterar Eurogamer. Det handlar om att CIG säljer konceptskepp, en sorts förhandsköp av farkoster som är på idéstadiet och ännu inte går att betrakta i hangaren eller flyga.

Efter ett utskick om försäljning av sådana i somras anmälde Reddit-användaren Mazty utvecklaren till Advertising Standards Agency, ett brittiskt organ som granskar annonsmarknaden och som kan ge ej lagbunda rekommendationer. Anmälaren menade att det inte tydligt framgick att skeppen som såldes inte existerade än, och att de möjligen aldrig kommer göra det heller.

ASA kom fram till att det fanns substans i kritiken, och uppmanade CIG att förtydliga innehållet i sina produkter. Och det gav resultat: snart låg en disclaimer under skeppsinformationen, med förtydliganden om att de är under utveckling och ännu inte kan besökas i hangaren eller flygas. Gott så.

Men anmälaren tycker inte det räcker, utan menar att beskrivningen är "extremt missvisande" eftersom den säger att skeppen faktiskt kommer gå att flyga. Och det får vi hoppas, för de kostade 220 dollar styck, bortåt 1 900 kronor. Magkänslan menar att det verkar osannolikt på gränsen till självutplånande om CIG skulle få för sig att inte göra klart dem, så Maztys oro är förhoppningsvis obefogad.

Trailer för senaste alpha-versionen av Star Citizen.

Star Citizen har crowdfundats från start, där folk köpt skepp och annat och som tack fått ta del av tidiga versioner. Det har i dag dragit in knappt 384 miljoner dollar (cirka 3,3 miljarder kronor). Varken det eller singleplayer-kampanjen Squadron 42 har releasedatum. Projektet offentliggjordes i oktober 2012. Star Citizen har varit spelbart i early access i många år och nuvarande alpha-version har versionsummer 3.14.1. Och slutligen: det ramlade in ytterligare cirka 50 000 dollar (cirka 430 000 kr) medan den här nyheten skrevs, så många vill se det färdigt.