Det gångna teknikåret har i mångt och mycket präglats av brist. Både konsolspelare och datorspelare har varit drabbade, där de sistnämnda framförallt har haft svårt att få tag på den senaste generationens grafikkort. En bov i dramat är scalpers, men kryptobrytare som köper upp stora mängder kort har också varit ett problem för de som velat uppgradera sina spelmaskiner.

Som svar har Nvidia lagt in spärrar för att göra sina kort mindre attraktiva för kryptobrytning. Detta har man dock till viss del kunnat kringgå, och nyligen uppdagades det att man kan använda 100 % av prestandan genom att bryta två kryptovalutor samtidigt, vilket vår systersida Sweclockers skrev om.

Intel har också en serie grafikkort på väg, och i en intervju med Gadgets360 säger Roger Chandler och Raja Koduri från företaget att de inte planerar att lägga in några spärrar för kryptobrytning i dem.

As far as actions we're taking to avoid or lock them out, it's a product that will be in the market and people will be able to buy it. It's not a priority for us.

Samtidigt säger de att produkterna utvecklas för spelare och skapare, och att de inte har några funktioner eller optimeringar som riktar in sig på kryptobrytare. Detta har å andra sidan inte hindrat kryptobrytare från att lägga vantarna på Nvidias kort, så det återstår att se om Intels produkter kommer att hamna i händerna på spelare i första hand.

De första korten i Intels Arc Alchemist-satsning ska släppas första kvartalet 2022, och prestandarykten skvallrar om kort som kan komma att konkurrera med den senaste generationens grafikkort från Nvidia och AMD.