GTA V släpps till Playstation 5 och Xbox Series i dag. Det blir fjärde gången Rockstar släpper spelet, och för att locka fram våra betalkort än en gång frestar de med både konsolspecifika förbättringar och tidsbegränsade rabatter.

Pris

Spelet säljs med rabatt de första tre månaderna. Ordinarie pris är drygt 400 kr, men fram till den 14 juni får du storydelen GTA V: Story Mode för cirka 100 kr. Rockstar har klyvt spelet i den och GTA Online och båda kan skaffas separat eller i paket. Till PS5 är online-delen gratis under rabattperioden, medan Xbox-spelare får betala 105 kr styck för delarna eller 210 kr för båda. ´

PS5-versionen är inte släppt än, men dyker upp här under dagen. Xbox Series-versionen är släppt, den handlas här. Fysiska utgåvor ska släppas i april, okänd prislapp för dem.

Fortsätt där du var

Om du äger spelet till PS4 eller Xbox One kan du flytta över singleplayer-karriärern och GTA Online-karaktärer till de nya konsolerna och fortsätta där du slutade. Det görs genom att ladda upp saven till Rockstar Games Social Club från gam-konsolen och sen öppna den från PS5 eller Xbox Series. Men - det kan bara göras en enda gång, så var noga med att slänga upp rätt save. Detaljer här.

Next-gen-nytt

Laddtiderna snabbas upp eftersom det sitter snabb SSD-lagring i de nya konsolerna. Jämfört med nya konsolspecifika spel med blixtsnabb laddning tar det fortfarande lång tid att ladda - 27 sekunder på PS5, enligt denna rapport - men det blir klart snabbare än innan.

Grafiska förbättringar kommer i form av högre upplösning och framerate (upp till 4K-upplösning och 60 bilder/sekund), ökad kvalitet på texturer, stöd för HDR och ray-tracing, 3d-ljud med mera.

Bygg karriär i GTA Online

Careeer Builder ingår i onlinedelen och hjälper nya spelare (och de som vill börjar om från början) att komma igång på den kriminella banan (eller "kriminella banna!" som Dogge en gång nödrimmade). Det ger spelaren 4 millar i ingame-pengar att köpa nödvändiga prylar för. Andra nyheter är en tutorial och omgjort gränssnitt och allmänna förenklingar.

Det var i stora drag nyheterna i denna fjärde GTA V-release. Spelet släpptes första gången i september 2013 till PS3 och Xbox 360. I november året därpå kom det till PS4 och Xbox One, och i april 2015 fick äntligen pc-spelarna sätta tänderna i det. Och i dag, den 15 april 2022, är det premiär på en tredje generation konsoler. Det har köpts i över 160 miljoner exemplar.

Inget ont om GTA V, men förhoppningsvis är nästa release i serien GTA VI.