Oron för att Microsoft ska göra Call of Duty-serien exklusiv för sina egna plattformar om köpet av Activision-Blizzard blir av verkar vara obefogad. Xbox-ägaren säger nämligen att ett sånt steg skulle betyda att spelserien inte blir lönsam för företaget, rapporterar VGC.

Om Microsoft slutar släppa Call of Duty till Playstation skulle man behöva locka många nya spelare till sina egna plattformar, och få dessa att lägga lika mycket pengar som man tappar på CoD-försäljningen till Sonys konosler. Men att det blir så är inte rimligt, menar Microsoft. Man påpekar också att Playstation-ägarna överlag är mycket lojala, och att det finns skäl att tro att det kommer fortsätta vara så. Exklusivitet betyder också ytterligare kostnader.

Such a strategy would be profitable only if Activision Blizzard’s games were able to attract a sufficiently large number of gamers to the Xbox console ecosystem, and if Microsoft could earn enough revenue from game sales to offset the losses from not distributing such games on rival consoles.

Microsofts kommentarer hittas i ett dokument till den brasilianska konkurrensmyndigheten CADE, som återges av VGC. Som vi tidigare i dag rapporterade handlar det om att Microsoft försöker få godkänt från diverse aktörer för att köpa Activision-Blizzard för svindlande 68 miljarder dollar.

Det kan alltså ligga i Microsofts intresse att tona ner eventuellt konkurrenshämmande strategier för att få affären godkänd. Vilket givetvis inte måste betyda att de tänker göra Call of Duty Xbox- och Windows-exklusivt när affären eventuellt gått igenom. Den som lever får se, som det heter.

Årets CoD heter Modern Warfare 2, görs av Infinity Ward och släpps till pc, Xbox och Playstation den 28 oktober. I vintras förekom uppgifter om att totalt tre CoD (inklusive året) är kontrakterade för släpp på dessa plattformar.