Nvidia höll hov under gårdagen och visade upp nästa generations grafikkort, som inledningsvis kommer att bestå av tre stycken kort: RTX 4090 24 GB (1599 $), RTX 4080 16 GB (1199 $) och RTX 4080 12 GB (899 $). Priserna är dock rekommenderade försäljningspriser, och som vi fått erfara på senare år är det inte omöjligt att de sticker iväg ordentligt när korten faktiskt släpps, beroende på tillgång och hur ivriga scalpers är på att lägga beslag på dem.

Korten drivs av den nya Ada Lovelace-arkitekturen, som ska ge bättre ray tracing-förmågor och tillgång till version tre av Nvidias AI-baserade uppskalningsteknik, DLSS 3. Denna nya version ska kunna rekonstruera betydligt mer av varje bildskärm (upp till sju åttondelar), vilket avlastar både grafikkort och processor och ger bättre prestanda. Pungsparken är i sin tur att denna teknik inte kommer att bli tillgänglig för tidigare RTX-kort, utan endast 4000-serien.

RTX 4090 är tänkt att släppas 12 oktober, medan de två RTX 4080-korten ska komma i november. Vid lanseringen av 3000-serien rådde det dock stor brist på kort, så det återstår att se om Nvidia är bättre förberedda på efterfrågan den här gången. Hoppa över till systersidan Sweclockers för en mer omfattande genomgång av de nya korten.