Epic Games har precis gått med på att betala en saftig nota till amerikanska Federal Trade Commission (FTC), som kan sägas vara en motsvarighet till svenska Konsumentverket och Konkurrensverket. Summan är uppdelad i två delar, där den första ligger på 275 miljoner dollar (2,85 miljarder kronor), som de ska betala för att ha brutit mot lagen Children's Online Privacy Protection Act (COPPA).

Det har Epic gjort sig skyldiga till genom att bland annat samla in personlig information om barn under 13 år i Fortnite utan att föräldrarna underrättats eller betts om lov. De ska dessutom ha aktiverat röst- och textchatt för barn som standard och sedan ha tagit lång tid på sig att fixa detta, trots rapporter om att barn trakasserades i spelet och påtryckningar från deras egna anställda.

De ska dessutom betala 245 miljoner dollar (2,54 miljarder kronor) för att ha haft ett förvirrande gränssnitt i spelet, vilket lett till oavsiktliga köp. Det har bland annat gjorts genom att placera knappen för förhandsgranskning bredvid den för köp, och under en tid kunde barn även köpa spelvalutan V-bucks upprepade gånger, eftersom betalkortsinnehavaren inte uppmärksammandes om att betalningsuppgifterna sparades.

Systemen och gränssnitten i fråga har korrigerats efter hand av Epic, men FTC menar att skadan redan är gjord. I ett eget inlägg om det inträffade skriver Epic att de accepterade förlikningen eftersom de vill främja konsumentskydd, och går även igenom de olika åtgärder de tagit under årens lopp.