Uppdatering: Microsoft säger upp 10 000 av sina anställda, då man förbereder sig på att det kommer bli sämre tider framöver och lägre vinster. Nyheten kommer direkt från Microsoft. Nedskärningen resulterar i en kostnad på 1,2 miljarder dollar under det andra kvartalet.

Microsofts Satya Nadella skriver att tiden vi lever i är omvälvande. Förändringar måste till.

Today, we are making changes that will result in the reduction of our overall workforce by 10,000 jobs through the end of FY23 Q3. This represents less than 5 percent of our total employee base

Nadella säger emellertid att han är "säker" på att Microsoft kommer starkare ur detta. Det står klart att vissa av de berörda kommer att få besked redan under den här veckan, tillägger han.

I oktober rapporterade Microsoft sitt svagaste kvartal sedan 2016. Ny rapport kommer på tisdag.

Original: Microsoft säger upp omkring 11 000 av sin 220 000 stora arbetsstyrka – cirka 5 procent. Detta enligt Sky News, som säger att Microsoft gör detta på grund av läget med den globala ekonomin. Besked väntas under onsdagen. Bloomberg fyller i att ingenjörsavdelningar påverkas.

Det är oklart hur, eller om, Xbox-divisionen påverkas. Med tanke på att de 1 000 som blev uppsagda i oktober inkluderade Xbox-folk vore det sannolikt att de drabbas nu också. Vi får se vad som sker.

"Ingenjörs-avdelningar påverkas"

Vi ska också ha i åtanke att ingenting är officiellt ännu, och det förtar inte det faktum att 2023 ser ut att bli ett hett Xbox-år. Starfield, Redfall och Forza Motorsport ska släppas under första halvåret, och de två senare ser vi på en Xbox/Bethesda-show om precis en vecka.

Dagen innan, 24 januari, ska Microsoft redovisa senaste kvartalet.

En ständigt pågående följetong är Microsofts önskade förvärv av Activision Blizzard för 69 miljarder dollar. I nuläget är det stiltje i nyhetsrapporteringen. USA:s konkurrensmyndighet FTC vill stoppa affären, och i början av året sades det att inga förhandlingar "med substans" fördes.