Den taktiska militärskjutaren Squad har varit ute i ett antal år nu, och utvecklaren Offworld Industries har stadigt lagt till nytt innehåll i spelet utan att ta betalt för det. Tidigare har det faktiskt lovat att spelet aldrig skulle ta betalt för något material, men nu tycks de ha kommit på andra tankar.

I ett inlägg skriver de att uppdatering 4.27 bland annat kommer att lägga till emoter (emotes) – alltså korta animationer för att interagera med andra spelare. Inledningsvis kommer det att finnas tre olika emote-paket, men bara ett av dem blir gratis, medan de andra två kan köpas för "ett rimligt pris". Alla Kickstarter-backare som kvalificerat sig för fysiska belöningar får dock samtliga tre utan kostnad.

Efter att ha släppt gratis uppdateringar till Squad i åratal blir detta vårt första försök att generera intäkter från Squad bortom det inledande köpet.

Vi förstår att innehåll som kostar i spel kan vara kontroversiellt och att Offworlds tidigare ledning sa att DLC som kostar aldrig skulle läggas till i Squad. Med det i åtanke ville vi informera er om denna förändring innan v4.2 släpps.

De förklarar att de planerar att underhålla spelet med mer gratis material under lång tid, men att de behöver ett sätt att finansiera utvecklingen, bland annat i form av såna här DLC-paket. De lovar dock att emoterna inte ska vara av typer som förstör inlevelsen.

Det hela har fått ett blandat mottagande bland spelarna, där vissa inte har några problem med det alls, en del är upprörda över att Offworld inte håller vad de lovat och vissa oroar sig över potentiellt DLC som kan försämra inlevelsen, som diverse färgglada kläder.