Fusk är ett jäkla otyg i spel, och alla har vi nog någon gång stött på spelare som inte spelat rent. Det görs dock en del krafttag mot dem, och i går rapporterade vi bland annat om att en fusksäljare blivit dömd att betala motsvarande 45 miljoner till Bungie. Nu visar det sig att Valve också har nått vissa framgångar mot fuskarna.

Spelet det gäller är Dota 2, och i ett blogginlägg skriver Valve att de under gårdagen permanent stängde av över 40 000 konton. Spelarna använde sig av tredjepartsmjukvara för att kunna se "information som användes internt av Dota-klienten" för att få en orättvis fördel. Efter att Valve hade identifierat problemet som möjliggjorde fusket släppte de en uppdatering för att fixa det, men gillrade även en fälla.

De upprättade en bit data i spelklienten som förblev orörd av vanliga spelare, men som personer med fusket installerat skulle se. Därefter var det bara att stänga av alla spelare vars klienter såg datan.

De påpekar även att detta bara är en del av kampen mot fuskarna och att de vill offentliggöra detta för att göra det tydligt att det inte är okej att använda program som läser data från Dota-klienten när man spelar.