Organisationen Dataspelsbranschen har släppt sin rapport Spelutvecklarindex 2023, som går igenom hur det gick för den svenska spelbranschen under 2022. Och trots att det var ett år som i stor utsträckning kretsade kring återhämtning efter pandemins värsta perioder, gick det otroligt bra för de svenska spelskaparna.

Totalt ska den omsättningen för svenska spelföretag ha legat på 32,5 miljarder kronor, och inkluderar man utländska dotterbolag så höjs den siffran till 86,5 miljarder kronor, vilket är 47 % bättre än 2021. Antalet anställda och företag ökade också, trots att färre företag startades i Sverige över lag under året.

Totalt var det åtta svenska bolag som lyckades med en omsättning i Sverige på över en miljard, med King i toppen på 6,36 miljarder, följt av Mojang och Paradox Interactive. Sett till antal anställda i Sverige var det Ubisoft som toppade listan med 850 stycken, följt av EA Dice, King och Embracer.

Tittar man istället på global omsättning är det föga förvånande Embracer som toppar listan, med 37,6 miljarder, följt av Stillfront Group, King och Modern Times Group MTG.

Den fullständiga rapporten kan man ladda ner härifrån (längst ner).