Sony riskerar böter på upp till 6,3 miljarder brittiska pund (cirka 82 miljarder kronor med dagens valutakurs) för att ta för mycket betalt i Playstation Store. Det rapporterar bland annat Reuters.

Förra året lämnade konsumenträttsadvokaten Alex Neill in en stämningsansökan mot Sony, där företaget anklagades för att ha missbrukat sin dominanta position inom digital spelförsäljning via Playstation Store. De tar 30 procent i avgift av företag som säljer spel och annat material där, vilket Neill menar har lett till oskäligt höga priser för de 9 miljoner brittiska PS Store-köpare som hon representerar.

Sony har kallat det hela "bristfälligt från början till slut", men nu kommer det hela hamna hos en domstol i London. Hur det går återstår att se, men såna här saker brukar kunna ta sin tid.

Det intressanta är att många andra företag tros ta liknande avgifter för att sälja spel i sina butiker, exempelvis Microsoft, Valve och Apple. Epic, däremot, har gjort en grej av att ta avsevärt lägre avgifter, men trots det kostar storspelen lika mycket där som hos konkurrenterna. Epic Store har dessutom gjort förlust ända sedan butiken lanserades.

För ett par år sedan stämde Epic Apple för att dels ta för mycket betalt i App Store, dels för att förhindra att andra än Apple tog betalt för spel/tillägg i butiken. Epic införde ett alternativt betalsätt för Fortnite, varpå Apple spärrade spelet i App Store. Affären slutade med vinst på de flesta punkter för Apple.