97 personer sägs upp från Embracer-ägda Eidos Montreal, skriver studion i ett uttalande på X. Skälet är det ekonomiska läget i världen, oron i spelbranschen och den omstrukturering som Embracer sjösatte i somras efter att man missat en 20-miljardersaffär. Nedskärningarna drabbar såväl utvecklare som administrativ personal och supportpersonal, uppger Eidos.

Bloomberg uppger (kanske bakom betalvägg) att Embracer lagt ner ett nytt Deus Ex-spel som Eidos haft på gång i ungefär två år, och att det är orsaken till uppsägningarna. Utvecklingen var tänkt att dra igång senare i år, enligt Bloombegs källor. Kvarvarande medarbetare på Eidos ska nu istället ägna sig åt ett "original franchise".

Uppgifterna om ett nedlagt Deus Ex är obekräftade och kommenteras inte av Eidos. Men det började ryktas om ett sånt projekt under 2022, några månader efter att Embracer tog över Eidos Montreal och flera andra studior.

Sedan omstruktureringsbeskedet i somras har Embracer sagt upp folk i en rad studior, och vissa spel och utvecklare har lagts ner. Vilket de inte är ensamma om att göra: mängder av spelföretag har sagt upp personal det senaste året. Ofta nämnda orsaker är att det anställdes för mycket nytt folk när spelandet blev populärt under covidnedstängningarna och det kärva ekonomiska läget i världen.