Det blåser hårt kring den tyska rattillverkaren Fanatec. I slutet av förra veckan fick grundaren Thomas Jackermeier sparken som vd, vilket var ett krav från banker för att bevilja lån till företaget.

Jackermeier grundade moderbolaget Endor AG 1997 och äger omkring 50 procent av aktierna i företaget. Men enligt ett utttalande från Endor blir Jackermeier kvar i företaget med andra arbetsuppgifter, skriver Race Department.

Fanatec har det senaste decenniet etablerat sig som en av de mest betydelsefulla aktörerna inom lite dyrare racingutrustning, och på senare år klivit fram som den största inom direct drive-rattar. Men det senaste halvåret eller så har man fått mycket kritik för leveransproblem (företaget säljer all utrustning själva). Problemen eskalerade vid black friday-försäljningen i vintras då många kunder rasade efter att ha fått vänta länge på att få sina produkter levererade. Även brist på respons från företagets sälj- och supportavdelningar har kritiserats.

Fanatec har dominerat inom billig direct drive-racing. Här: rattbasen CSL DD.

Endors aktiekurs har tappat 80-85 procent i värde sedan samma period förra året. Kursen steg kraftigt under covidpandemin, vilken sammanföll med att företaget släppte framgångsrika direct drive-rattar, både dyra och instegsmodeller. Men den har nu sjunkit till värden som närmar sig kursen före ökningen började.

Samtidigt har andra aktörer klivit fram med konkurrenskraftiga alternativ. Ett exempel är kinesiska Moza, vars instegsmodeller konkurrerar direkt med Fanatecs billigare alternativ. Det är ett område där tyskarna inte haft mycket konkurrens innan. Fanatec lär behöva få ordning på strukturen i företaget för att vinna tillbaka förtroendet hos kunder och banker.