Köttig men snål actionunderhållning när serien som likt sina antagonister aldrig vill dö återupplivas på våra mobiler.

#Segas House of the Dead-serie verkar vara lika seglivad som dess innehåll. Sedan mitten av 90-talet har vi på olika sätt skjutit mutanter och andra odöda varelser i denna något anonyma men än dock i vissa kretsar kultförklarade monstermörsare. Det har siktats med plastpistoler, möss, tangentbord och handkontroller, och nu är det även dags för tummarna.

Svagt skeptisk till denna sjuksysters medicinska etik

För er som mot förmodan fortfarande inte känner till det så är House of the Dead en rälsskjutare där spelaren leds fram genom banorna och styr ett sikte. Ett sikte med vilket spelaren avser att mala ner de aldrig sinande strömmarna av zombier och dylikt som rusar mot skärmen. Det är bara att panga på för fulla muggar och ladda om när det krävs. Premissen är lika hjärndöd som storyn är tunn, men absolut inte att underskatta som underhållning för det. Och med tanke på tidigare populära inslag som #Rage HD och #Doom Resurrection på mobiler och surfplattor är det egentligen föga oväntat att serien nu hittat ut på App Store och Google Play.

Grafisk hjärt- och lungräddning

Det är dock en något haltande version av konsol- och PC-ditot, med förståeliga kompromisser som sämre grafik och ljud. Mobilversionen bibehåller dessutom House of the Deads ofrånkomliga ensidighet med extremt begränsade 3D-modeller. Variationen på fienderna är så liten att du med lätthet kan räkna dessa på en hand inledningsvis, och ändå ha fingrar över till något annat. Någonstans känns det som att spelet hade kunnat ge så mycket mer än det här, men så kostar det “bara” 38 kronor också.

Ny lägstanivå på fem i tre-ragget

Men trots minussidan kan jag inte riktigt låta begränsningarna sätta ribban för House of the Dead på min iPad. För spelets kontroll är faktiskt en starkt lysande stjärna, och en stor bidragande faktor till att jag har riktigt kul med det. Där formatet vanligtvis försvårar känns det aldrig riktigt som något hinder denna gång. Snarare tvärtom.

Visst är det ett kort spel, och då man måste låsa upp det tredje och sista kapitlet (som säkert lockar några med sitt porriga tema) genom ett inuti app-köp på 15 kr känns det möjligen lite väl smalt. Och snålt. Men för den sakens skull, gillar du House of the Dead lär Overkill - The Lost Reels till Ios och Android kunna ge dig någon eller några timmars villkorslöst och renodlat nöje. Om inte annat så för att sätta rekord i överlevnadsläget.

Skicka en rättelse