Det fanns en tid när jag tyckte Harvest Moon-serien var en av de allra mest intressanta i spelvärlden. Det var för sisådär 10 år sedan då #Back to Nature just släppts till Playstation och kommande titlar som #Save the Homeland och #A Wonderful Life verkade lovande. Därefter upplever jag att serien hamnat i en liten svacka medan sidoserien #Rune Factory tagit alltmer utrymme, så det är med spänd förväntan jag tar en titt på två nya titlar och om livet som hobbybonde är relevant även på 10-talet.

Två år efter den japanska releasen (vad hände?) dyker slutligen #Harvest Moon: Animal Parade upp i svenska butiker. Som ung bondpojk eller bondmora finner du dig i Harmonica Town där skördegudinnans krafter förtvinat och byns invånare får allt svårare att leva av den förr så fruktbara jorden. För att återuppliva den slumrande naturens krafter behöver du hitta och ringa de magiska klockor som representerar de fem elementen, lösa mängder av uppdrag och - givetvis - ta väl hand om din bondgård.

Glädjande nog har Animal Parade begåvats med aningen fylligare story-segment än tidigare titlar, något som innebär att den fria spelstilen inte känns fullt så ofokuserad. Annars är det mesta sig likt; du planterar grödor, föder upp boskap, fiskar, gräver efter mineraler och socialiserar med byinvånarna precis som vanligt. Att bli kär, gifta sig och bilda familj är en tålamodsprövande men fördelaktig extrauppgift eftersom du kan kommendera ut både fruga och ungar på åkern (gratis arbetskraft, capitalism ho!) medan du koncentrerar dig på viktigare saker som att rädda hela byns överlevnad eller planlöst dagdrivande i skogen.

Som undertiteln åsyftar introduceras ett knippe nya, exotiska djur som pingviner och pandor som du kan lära trick och gå ut och gå med. Emellanåt kommer en cirkus till staden och då kan du få hjälpa till att hitta bortsprungna lejon och giraffer. Ja, och som om den japanska fäblessen för gulligt och sött inte redan vore tydlig nog så är givetvis hela staden tecknad med färgglada pastellkritor. Rent grafiskt har inte så mycket hänt sedan förra årets #Tree of Tranquility, men den mysiga stilen passar åtminstone speltypen väl.

Sammanfattningsvis är Animal Parade en genomarbetad, heltrevlig bondesimulator väl värd att spana in för er som gillar konceptet och som inte störs av långsamt tempo och upprepande gameplay. Men gillar du inte serien sedan tidigare finns här inte tillräckligt med nytt för att få dig att ompröva ditt omdöme.