Ett problem jag haft med diverse laptops är storleken. Många gånger är de för stora och bulkiga för att kunna ta med sig på resor men ofta är det något man får ta om man vill att den ska vara kraftfull. ROG Zephyrus S löser många av mina problem på den fronten med en slimmad och lätt laptop som presterar bra i många nya spel med fläktar och kylning som inte låter som en jumbojet.

Lådan som laptopen kommer levererad i.

Lådan skjuter upp baksidan så att datorn är lätt att lyfta ur.

Datorn levereras i en stilren låda som på ett snyggt sätt lyfter upp datorn när lådan öppnas så man lätt kan ta fatt på den och köra igång. Lådan fungerar också väldigt bra som en typ av resväska för laptopen och är ett bra skydd. En strömkabel följer givetvis med också så du kan ladda datorn. Datorn har inte en fast Ethernet-port på själva datorn, antingen går det att använda en USB till Ethernet-adapter eller trådlöst nätverk. Tyvärr så skickar inte ASUS med en nätverksadapter här vilket jag tycker är dåligt. Gaming fungerar som bäst när man får internet med kabel och att bara kunna använda wifi ur kartongen tycker jag är en dålig lösning.

Laptopen har samma höjd i stängt läge som ett NES-spel eller ett DVD-fodral.

Laptopen är väldigt tunn och väger endast 2,1 kg. Man kan enkelt ta med sig den i en ryggsäck, använda den i sängen innan man ska sova eller flytta den runt i hemmet utan problem. Ska också sägas att fast den är lite mindre och tunnare av sig så märks inte det på kvalitén av själva bygget som är på topp. Ingenting känns plastigt eller billigt, aluminiumlegeringen får hela laptopen att kännas riktigt fin och exklusiv. Enda problemet är att fingeravtryck lätt syns men i det stora hela är det inte så farligt.

En annan sak som givetvis är viktig är skärmen. Man måste ju på ett bra sätt se vad som händer när man spelar och tittar på film. Skärmen är av paneltypen IPS som på 15,6 tum och 144 Hz, och gör ett fantastiskt jobb med att visa det som ska synas. En laptop behöver också i mitt tycke bra betraktningsvinklar då man ofta sitter och tittar på skärmen från olika håll och kanter, och jag vill då att färgegenskaperna ska vara så intakta som möjligt. Även här levererar datorn: det spelar inte så stor roll vilka vinklar jag kikar på skärmen från, det ser bra ut ändå tack vare IPS-panelen.

Tangentbordet är en blandning mellan mekaniskt och chiclet.

Tangentbordets knappar ser i de flesta fall likadana ut som på ett tangentbord för en stationär dator vilket uppskattas. Då jag sitter vid en stationär större delen av tiden så blir upplevelsen vid en laptop ofta konstig då tangentbordet är så annorlunda. Här är det inte ett problem då det är utformat för att likna ett vanligt tangentbord så mycket som möjligt. Alla tangenter ligger också längst nere vid ramen av datorn vilket är skönt så man inte behöver ha sina händer liggande på laptopen, utan kan ha dem på skrivbordet istället. Den här ändringen är något jag uppskattar då jag inte riktigt tyckt om hur man i många andra fall måste ha sina händer på laptopen när tangenterna ligger högre upp. Lätt hänt att det blir avtryck och märken så det faktum att man slipper sådant här är underbart.

Eftersom tangentbordet ligger så långt ner har ASUS flyttat touchpaden som nu finns på högersidan av tangentbordet. Här finns också en knapp som ger den samma funktioner som en numpad, och hjälper till att ge tangentbordet en mer “vanlig” design. Tangenterna är en mix av mekaniska och chiclet och det funkar bra. Jag hade föredragit ett helt mekaniskt tangentbord för bättre respons men det som erbjuds är helt acceptabelt.