ROG Delta

Anslutning:

USB standard-A-kontakt, USB 2.0

Kabelängd:

2 m

Frekvensomfång:

15–22 000 Hz

Ljudbild:

Stereo, Virtual Surround 7.1

Impedans:

32 ohm

Signal-brusförhållande:

95 dB

Knappar/reglage:

1 reglage för att höja och sänka ljud

Mikrofon:

Frekvensomfång 100 - 10 000 Hz
Höj och sänk mikrofon för att stänga av
Röd lampa som visar när den är avslagen
Enkelriktad

Vikt

477 g

Lägsta pris

1 793 kr

Till att börja med tänker jag att vi kan prata om mikrofonen. Det är en boom-mikrofon som man drar nedåt för att få igång, och som du sedan kan ställa upp för att stänga av. Här ska sägas att det inte finns några knappar på headset för att styra diverse funktioner, utan bara ett volymreglage. Personligen föredrar jag en mick som likt denna man kan dra upp och ned, men också kan stänga av med en knapp. Även om det inte händer ofta tycker jag det bara är drygt att behöva lyfta den upp och ned hela tiden om jag inte vill skicka ljud till någon annan. Senaste veckorna har jag varit mycket sjuk, och de få gånger jag pratat med någon över Discord har jag behövt fippla med micken många gånger så inte hela världen hör mig hosta och nysa. Bortsett från det så är ljudet från mikrofonen i mitt tycke bra. Det finns inte så många inställningar för den i mjukvaran (bara en), men som ni kan höra i klippet ovan gör den ändå en enorm skillnad. Testet utfördes med en telefon som låg på bordet bredvid mig som låg på runt 75 % i volymstyrka. I det stora hela är jag nöjd med det bra och klara ljudet man får direkt ur förpackningen, och detsamma gäller mikrofonen.

För er RGB-fantaster finns det givetvis ljus och färger i olika utföranden. Även här är inställningarna simpla och ganska tråkiga. Man har valet att ha en statisk färg, eller en “animering” som de kallar det. Bland annat kan du ställa in så headsetet bara visar färg när du lyssnar på något. Det låter kanske intressant, men i praktiken är det ganska värdelöst. Lyssnar du på en låt eller tittar på Youtube, kommer headsetet att blinka hela tiden då det alltid kommer någon form av ljud från båda. Ett annat alternativ är färgväxling, men den är också väldigt undermålig. Problemet med det alternativet är att färgen byts på en gång, istället för att den gradvis skiftar mellan färgerna. En liten grej kan man tänka, men det ger inte samma känsla när man tittar på det i mitt tycke. Hade man iallafall kunnat få alternativt med att det byter direkt och att det kan tona vidare skulle det vara perfekt.

När det kommer till ljudet har jag inte mycket negativt att säga. Direkt ur förpackningen låter det bra, och du kan via OMEN Command Center finslipa ljudet så du får det som du vill ha det. För er som inte orkar pilla in i det minsta detalj finns det även tonvis med färdiga profiler som kan byta mellan. Det enda negativa här skulle jag säga är det virtuella 7.1-surroundljudet, vilket låter förjävligt. Testade även att ha funktionen påslagen när jag spelade FPS-spel och kände ingen skillnad.

Det som får headsetet att sticka ut är givetvis kylningen. Den kommer ifrån kåporna och bygger på ett termoelektriskt fenomen och kallas “Peltiereffekten”. För att göra det enkelt så sitter det två stycken element i båda kåporna som med likström och olika metaller, leder värmen från kåporna till utsidan och jäklar vilken effekt det ger. När jag installerar all mjukvara och sitter med headsetet en stund med kylningen på max märker jag ganska snabbt att det faktiskt gör skillnad. Öronen blir kylda, kort och gott.

Via mjukvara på datorn kan man ställa in hur mycket man vill att kåporna ska kyla ned dina öron, eller inte alls. Skillnaden mellan low, medium och max är tillräcklig för att de ska passa i olika situationer. Kyleffekten tar en liten stund innan den kommer igång, men det funkar otroligt bra, och oavsett styrka så känner man att det blir kallare om öronen. Max inställningen är lite för mycket för mig då jag nästan börjar på att frysa när den är i full fräs, men som nämnt innan finns det val där man kan gör för att anpassa till sig själv.

Kuddarna är i ett mesh-utförande likt matchtröjor i fotboll och ishockey. Med andra ord, ett luftigt material som passar perfekt för kylande kåpor. De är också mjuka och sköna runt öronen och jag fick inte ont av att sitta med headsetet under längre spelsessioner. En sak att tänka på här är att dessa inte kan bytas ut, nu vet jag inte hur vanligt sådant är men det kan vara värt att tänka på.