"Världens bäste skall koras". Det är ett begrepp direkt hämtat från sportens värld och idag används det flitigt inom datorspelens allt fler uppmärksammade turneringar. Men hur lämplig är egentligen liknelsen mellan datorspel och sport? Nog är det lång väg kvar att gå alltid...

Mitt i all XSi-hysteri så måste det ju, som sig bör i ett välutvecklat journalistiskt klimat, finnas någon som ifrågasätter spektaklen också. Jag tar mig friheten att hoppa in här tillfälligt igen för att vara just denne någon. Jag är den förste att önska att datorspel tas på samma allvar som sport av den breda allmänheten (för då kanske mormor äntligen skulle förstå vad man jobbar med) - men det kommer aldrig att ske förrän det organiserade datorspelandet följer de traditioner och den struktur som växt fram för tävlingsidrotten under tusentals år.

För det första så brukar tävlingar mellan "världens främsta idrottsmän" föregås av långvariga uttagningar där alla aktiva inom respektive lands (klubb whatever) förbund har möjligheten att genom sina officiellt producerade resultat kvalificera sig för uttagningar till de världsomfattande spelen. För det andra så brukar de avgörande tävlingarna som slutligen följer organiseras genom lottning. Varför jag kom att pladdra om det här var något jag läste på XS Reality idag:

After some discussion we've decided to adjust the qualifying groups as follows. These will now be final.

Okej, så arrangörerna har alltså kommit överens om en ny gruppindelning efter 'vissa diskussioner'. Rätt intressant faktiskt - för det vore väl 'hemskt' för arrangemanget om den ene utav de två absolut mest namnkunniga slog ut den andre favoriten redan i grundspelet. Det händer ju faktiskt ofta i sportturneringar och visst är det trist. Klart att man 'måste' omfördela det hela lite, för nu är det ju trots allt inte det sportsmässiga som kommer i första hand - det är ju att det blir de rätta namnen som har chans på final och att spänningen håller i sig längre. Kanske var det av andra skäl som grupperna fixades till men dra mig baklänges om det inte ligger något i det jag tror.

Det är tur att den verkliga sporten fungerar som den gör och inte som "världsturneringarna" i datorspel gjort hittills. I annat fall skulle det fortfarande vara Borg, Wilander, McEnroe, Lendl och Connors som vi skulle få se utkämpa nästa Davis Cup. XSi gör ju faktiskt inte något sken utav sig att vara någon sorts världsturnering heller, utan det är en kamp mellan några inbjudna välkända namn från världsscenerna i Q och Q2, men då skall heller inte uppmärksamheten kring arrangemanget ge ett falskt sken av att det är något annat heller. För att någon verkligen skall kunna tituleras världens bästa spelare i mina öron så vill jag först se en ordentligt organiserad världsuttagning - som i vilket annat sportsligt sammanhang som helst.

Jag lovar dig, du med snedvriden europamerikansk syn på jordklotet, att det med största sannorlikhet sitter någon bland Kinas över en miljard människor som kan spanka skiten ur den som vinner XSi. Om inte annat så kan de föda upp någon med ett utlovande av guld och gröna skogar vid vinst och med hot om ett liv i ständig missär vid ett misslyckande (var bara tvungen att avsluta detta snuskigt präktiga inlägg med en underbar fördom).

Vill bara göra det klart att detta inte handlar om att kritisera XSi som turnering, utan om att ifrågasätta liknelsen mellan dessa events och sportturneringar.

Skicka en rättelse