Eftersom nyåret närmar sig har vi snart kommit fram till framtiden, men med MK-85 försöker Qpad få oss att uppleva den redan nu. Detta med något så teknikspecifikt som förbättrad USB-anslutning. För MK-85 ansluts via USB, vilket brukar vara en nackdel eftersom dessa tangentbord av teknisk tradition inte brukar kunna hantera fler än sex nedtryckta tangenter samtidigt (6KRO). Det har krävts anslutning via PS/2 för att klara av hela tangentbordet. Så är det även på Qpads tidigare tangentbord, inklusive den nylanserade lillebrorsan MK-50 (vårt test av den läser du här). Men MK-85 är ett påkostat tangentbord i många avseenden, och detta är just ett sådant avseende. Qpad har nämligen lyckats gå runt begränsningarna med USB, och MK-85 erbjuder full N-key Rollover (NKRO) även via USB. Det fungerar dessutom alldeles utmärkt. Det är skönt att tekniken går framåt och det här hoppas jag blir standard på Qpads tangentbord framöver.

Bakgrundsbelysningen gör att MK-85 glittrar som en nytänd julgran.

En annan teknisk aspekt av MK-85 är mer traditionell men inte mindre trevlig för det. Tangentbordets mekaniska switchar är av typen Cherry MX red, vilket betyder att det är linjära switchar med fyra millimeters slagdjup där tryckningen börjar registreras efter två millimeter. Det behövs 45 grams tryck för att aktivera tangenterna, och enligt tillverkaren ska varje switch överleva minst 50 miljoner tryckningar. Högklassig kvalitet men standard Cherry MX red, helt enkelt. Eftersom det inte är taktila switchar slipper man dessutom mycket av de högljudda klickljuden, vilket i varje fall jag tycker är en fördel.

Varde ljus

När det gäller extrafunktioner erbjuder MK-85 faktiskt en del fina detaljer. Bakgrundsbelysningen är trevligt röd som skulle ha skonat nattsynen – om man nu inte vid användandet av tangentbordet glor in i en datorskärm. I ett mörkt rum är det hur som helst ovärderligt med tre olika nivåer på ljusstyrkan och du har också möjligheten att stänga av ljuset helt.

De mekaniska switcharna är av modellen Cherry MX Red, och de har dessutom individuell LED-belysning.

MK-85 har en inbyggd USB-hubb med två stycken portar på tangentbordets baksida. Smidigt för exempelvis USB-minnen och liknande som knappt kräver någon ström. Eftersom tangentbordet ansluts till datorn med en enda USB-sladd betyder det att tangentbordet, med bakgrundsbelysning och allt, tar all ström från en ensam USB-port. Det blir inte speciellt mycket effekt kvar för att driva tangentbordets extra USB-portar, vilket går ut en del över hur stor nytta man har av dem. Tangentbordet har även 3,5 mm telejackportar för lurar och mikrofon, men eftersom det handlar om förlängningssladdar för att du ska slippa krypa bakom datorn ser jag inte det som någon extrafunktion.

Detta ser du inte ofta, 36 tangenter nedtryckta samtidigt och USB-anslutningen har koll på allihop.

Den största nackdelen tycker jag däremot är den kompletterande programvaran som låter dig utnyttja programmerbara tangenter. Till att börja med är upplägget för de funktionerna är ganska primitiva eftersom du måste växla mellan den programmerade tangentens standardfunktion och den programmerade funktionen. Skapar du en spelprofil måste du alltså se till att lägga de programmerade funktionerna på tangenter du normalt inte använder – nackdelen med att inte ha ett par extra tangenter till hands. Annars behöver styrprogram inte vara någon nackdel i sig, men här är programmet så långsamt att man stundtals inte vet om man har valt en funktion eller inte. Funktionerna som programmet erbjuder är okej, men det skulle behöva bli smidigare och snabbare på alla punkter.

Alla tangenter kan programmeras om med nya funktioner, men max tio tangenter per profil.

Qpad MK-85 siktar på att vara ett flaggskepp bland tangentbord, och jag kan inte säga att jag tycker att de ha misslyckats. Den nya NKRO-tekniken fungerar alldeles utmärkt och bakgrundsbelysningen är helt okej. Cherry MX Red är min favorit, men jag vet att alla ha olika åsikter och att alla tycker att de har rätt. Men trots att MK-85 inte misslyckas med sitt flaggskeppande kan jag inte säga att jag tycker att de lyckas heller. Att inte låta USB-hubben använda en egen USB-anslutning är begränsande, och programvaran behöver uppenbart bli mer genomarbetad på alla punkter. Med tanke på hur få bra saker som skiljer MK-85 från exempelvis nya MK-50 och föregångaren MK-80, gör prislappen att Qpad MK-85 kostar mer än den smakar. Tycker du det är värt 500 spänn extra för att få NKRO via USB? Det tycker inte jag.

Fakta

Switchar: Mekaniska Cherry MX Red
N Key Roll over: Full N-key roll over även via USB
Antal nedtryckningar: 50 Million (enligt tillverkaren)
Anslutningar: USB, 2 x 3,5 mm telejack för ljud (mikrofon och lurar)
Bakgrundsbelysning: Individuell LED-belysning på varje tangent, rött ljus (tre ljusnivåer plus av)
USB-hubb: Två USB 2.0-portar
Kabel: 1,8 meter
Mått: Tangentbord 44,8 x 14,9 x 3,5 centimeter. Handledsstöd 44,8 x 6,6 x 1,7 centimeter
Vikt:1,27 kilo