#From Software blev spelstudion på allas läppar efter släppen av #Demon's Souls och #Dark Souls som hyllades av både kritiker och gamers världen över. Succén byggdes på finslipad spelmekanik och en närmast blind övertygelse på att vi trots allt vill ha en utmaning. Denna tro på vår envishet är emellertid inte något nytt för den japanska utvecklaren. Jätterobotstridsserien Armored Core har länge bjudit på en upplevelse som frustrerat fler än vad de glatt, men de som tagit sig tid till att lära sig det (vanligtvis japaner) är aldrig sena med att förklara spelets storhet.

#Armored Core V är verkligen inget undantag som kommer ändra på detta faktum. Givetvis är inte allt sig likt och From Software har gjort vissa förändringar som gör det något mer lättillgängligt men som nybörjare får du fortfarande räkna med att lära dig spelet utan några som helst kryckor, eller åtminstone väldigt små sådana. Ett talande exempel: det första du får göra är att välja om du vill skapa ett lag eller gå med i ett redan befintligt. Varför du ska göra detta är oklart till en början, men jag kan avslöja att det är för att ta upp kampen om kontrollen över en värld där allt du gör bidrar till lagets ställning.

Det finns masosr av egenskaper att tilldela din robot. Fredsälskare är inte en av dem.

Även om du enbart tar dig an kampanjen eller sidouppdragen gäller de vapen och den utrustning du låser upp inte bara dina egna robotar, du samlar även poäng till ditt lag. Med hjälp av dessa kan ni sedan utmana om territorier. Det är nämligen först när du spelar med och mot människor som du märker hur viktigt det är att bemästra de taktiska och mekaniska finesserna.

Skräddarysy din egen jätterobot

I sin enklaste form är Armored Core V en actiontitel med tredjepersonsperspektiv, där du söker efter fiender och strategiska mål. Du gömmer dig, sprintar, tar det lugnt och hoppar. Det finns emellertid en stor skillnad mot andra actionspel – huvudpersonerna är jätterobotar istället för de adrenalinstinna actionhjältar vi vanligtvis stöter på. Ett faktum som dels gör att allting skalas upp (tänk höghus istället för trälådor), dels låter dig skräddarsy din kombattant utöver det vanliga.