Det är den bistra tiden på året när mångas plånböcker gapar tomma. Lyckostar, vill jag tillägga. Själv har jag inte ens en plånbok. Den gled ur fickan för några dagar sedan och har inte hittat hem. Men det finns hopp för både mig och dig. Internet är en djup skattkista av gratisspel. Låt oss överleva den sista skälvande veckan innan lönen dimper ner genom att utforska tio av de vackraste pärlorna.

Dessa är knappast de enda. Det finns otalet till där ute, så jag tycker inte vi ska tveka att tipsa varandra om guldklimparna i kommentarsfältet. Den här artikeln har dessutom valt bort free-to-play-spelen. Det finns flertalet titlar med mikrotransaktioner som är fantastiska. Men de får inte rum den här gången, för alla de här spelen är gratis på riktigt. Och det är precis vad vi behöver just nu.

Fredrik Eriksson,
Skribent

Cave Story är en glittrande gratispärla. En av många.


Command & Conquer: Tiberian Sun

Blir gratis godare än så här? Innan #Command & Conquer: Tiberian Sun fanns både #originalet och #Red Alert, men det är ändå en kulturgärning att seriens tredje del är helt kostnadsfri. Kriget mellan GDI och brödraskapet Nod är en förtjusande förutsättning för vanebildande realtidsstrategi, och ett läkande plåster på det sår som uppstått efter den misshandling serien fått utstå med free-to-play-spelet som (tack och lov?) aldrig blev. Om serien någon gång når sådana här höjder igen vore vi lyckliga.


Spelunky Classic

Grottorna i #Spelunky har blivit mindre pixliga och mer högupplösta i en flådig betalversion (som vi dessutom gav ett flådigt betyg). Men känslan, det enda som verkligen betyder något, fanns på plats redan i originalet. Ingen nedstigning i de föränderliga grottlabyrinterna är den andra lik. Målet är alltid detsamma: skatter, rubiner och en legendarisk gyllene stad på bottnen. Resultatet är i nittionio fall av hundra också detsamma: ond bråd död. Du faller från klippor, exploderar av din egen bomb, misshandlas av yetis och svär långa harranger. Men du reser dig alltid, repar din sårade stolthet och försöker igen. Och igen. Och igen.


Beneath a Steel Sky

Att ett av 1900-talets mest stämningsfulla äventyr är gratis är rena rama rånet, men inte desto mindre fantastiskt. Innan #Revolution Software snöade in på myter kring tempelriddarordern lät de oss besöka en melankolisk scifi-värld som besatt en säregen essens. #Beneath a Steel Sky berättar om en framtid som blivit söndertrasad av kärnvapen, hukar under vidriga föroreningar och där korruption härskar. Men det finns också sotsvart humor och en satirisk nerv att ryckas med av. Det är dessutom en perfekt uppvärmning inför uppföljaren som äntligen är på väg.


Flow

Det handlar om enkel elegans, om att fastna i ett flow. Jenova Chen tar dessa tankar ett steg längre i #Flow, det som i första hand är en resa för dina sinnen, och i andra hand ett konventionellt spel. Vi leder en mikroorganism runt en tvådimensionell spelplan och ser hur den växer, utvecklas och kommer allt närmre vattenytan. Säger man att Jenova Chen lyckas fånga oss mer i #Flower och i synnerhet #Journey har man definitivt en poäng. Men resan började i Flow och tidens tand lämnar det oberört.


Battlefield 1942

#Battlefield 4 skulle ta världen med storm. Men den senaste tiden har det snarare stormat kring den svårt bugghärjade fyran. #Dice ger dock inte upp och jobbar enträget för att stabilisera multiplayer-festen. Är du ännu inte bjuden? Då gör du rätt i att istället uppsöka ett retroparty av rang. #Battlefield 1942 var startskottet på det svenska kriget. Det kanske inte framstår som lika angeläget som för fjorton år sedan. Nostalgivärdet är däremot skyhögt och mycket vi kom att älska sedan fanns redan på plats här.