1. The Witcher 3: Wild Hunt

Årets spel är en sådan där titel som till och med de som aldrig skulle ta i fantasy med tång bara måste hylla. För bakom de skyhöga produktionsvärdena, den överväldigande speltiden och det mästerliga manuset lyser skaparnas spelkärlek som en fyrbåk i mörkret. Det är en hängivenhet till detaljer som borde vara föremål för avund i vilken annan bransch som helst.

Geralt är inte bara schnygg, han är med i årets spel!

Den polska studion CD Projekt Red har gjort i stort sett allting rätt med den avslutande delen i trilogin, som trots en uppsjö av buggar och i vissas ögon uteblivna löften, lyfter ribban för hur ett spel kan se ut så högt att polackerna idag inte längre slåss om rollspelstronen – man äger den. Man har byggt en till synes ointaglig borg kring den, befäst bröstvärnen med skräckinjagande demoner som dödar med bara en blick, grävt vallgravar och fyllt dem med slemmiga odjur som älskar att sluka Awesome-överanvändande västutvecklare. Bioware och de andra får se sig rejält omsprungna av sina tidigare lärejungar, och vi hoppas och ber att de ser The Witcher 3 som en ledstjärna iatället för att rulla vidare i gamla, uttjänta hjulspår.

The Witcher 3: Wild Hunt är ett landmärke och en milstolpe. Det blir mycket svårt att gå tillbaka härifrån. För att inte säga omöjligt.

PS. Håll utkik efter möjligheten att själv utse årets spel senare under dagen.