Simon (har testat Xbox-versionen): Två saker är det säkert att vi får uppleva när hösten anländer till vårt avlånga land. För det första så får vi i slutet av oktober sova en timme extra och för det andra så får vi chansen att spela en ny upplaga av EA Sports FIFA. Det har varit så sedan 1993 då FIFA International Soccer släpptes till om möjligt än fler format än vad som nu är fallet. I 15 år har alltså FIFA-serien varit ohotad etta på marknaden men sedan några år tillbaka har EA Sports fått en tuff konkurrent i form av japanska Konami och deras Pro Evolution Soccer-serie (Winning Eleven).

Pro Evolution Soccer har länge ansetts ha två stora fördelar mot FIFA: bättre spelarkontroll och större fokus på realism. Till 2006 års inkarnation av FIFA har nu EA Sports bestämt sig för att sätta uppstickaren på plats och försöker därför ge spelet en starkare känsla av både kontroll och realism. Deras försök är utan tvekan ett steg i rätt riktning, men knappast tillräckligt för att locka tillbaka spelare till serien.

Tomas (har testat pc-versionen): Hösten är här, lika regelbundet som EA Sports årliga nyutgåvorna av substitut för att behöva springa efter bollar av olika slag. Världens största bollsport slipper naturligtvis inte undan spelgigantens tolkning. Deras fotbollsserie har som Simon nämnde anor från tidigt 90-tal och FIFA 06 är den trettonde upplagan, ett antal turneringsspel undantagna.

Vårt första möte blir fientligt - menyerna bläddrar runt av sig själva. Fallerad felsökning följd av vägledning från EA:s svenska supportavdelning (som ska ha all heder: kunnigt folk och snabba, utförliga svar) fixar till slut menyernas spasmer - temporärt. Problemet återvänder vid varje spelstart, lösningen är att flytta tangentbordets USB-kontakt. Inte smidigt, men det fungerar. En patch som åtgärdar böket är utlovad, men borde inte detta ha hittats vid kvalitetstestningen?

Simon: Enligt traditionen bjuder FIFA-serien endast på en större mängd nyheter då det skett ett generationsskifte på konsolfronten och eftersom så inte skett inför FIFA 06 så är nyheterna lätträknande. Den största andelen nyheter och förändringar har skett i managerläget som nu är riktigt underhållande, speciellt för en person som gillar riktiga managerspel som Football Manager. Som ledare för en internationell klubb får du tänka igenom saker som val av sponsorer, lagets taktik, scouting av nya talanger och anställning av tränare. Utöver detta får du sedan också chansen att spela med ditt lag och tack vare att du nu styr allt i och kring laget blir det hela långt mer personligt och roligare än att bara spela turnering efter turnering mot datorn.

När det sen är dags att hitta nyheter kring spelandet i sig så är det minst sagt lätt räknade. Detta är nu inte enbart dåligt då EA Sports har kunnat lägga ner mer tid på att finjustera de element som redan fanns i spelet. Redan bra funktioner som ”first touch” och möjligheten att ge lagets spelare order under spelets gång har både balanserats och förbättrats på ett sätt som gör hela spelupplevelsen betydligt bättre än förra årets upplaga. Utnyttjandet av den högra analogstickan är också berömvärt då den på ett väldigt effektivt och intuitivt sätt kan användas för att utföra en rad olika dribblingar och finter. Det är uppenbart att EA Sports har tagit till sig av den kritik de fått och tagit inspiration från sin konkurrenter, men det vill nog till större förändringar om de inte ska förlora större marknadsandelar till sin största konkurrent.

Tomas: På det hela taget är FIFA-seriens evolution snarlik den för NHL-spelen. Nyheterna består av ett par nya spellägen, några omgjorda kontroller och uppdaterade spelarlistor. Mer har inte behövts, då spelen sålt bra och allvarliga konkurrenter saknats. Men i och med att Konami förra året släppte det ypperliga Pro Evolution Soccer 4 förändrades situationen, FIFA vann inte längre på walk over. Det är därför intressant att se vad årets upplaga gör för att besvara hotet. Svaret är - inte mycket. Listan över nyheter kretsar till största delen kring utökade möjligheter att leda laget i managementläget (handel med spelare, moral, sponsoravtal, laguppställning). Kontrollnyheterna utgörs av möjlighet att ändra taktik under pågående match och ett par nya finter. Att skapa en turnering i valfri liga är också nytt, liksom retro- och pryllägen, där du genom att vinna poäng kan låsa upp klassiska spelares biografier, bollar, arenor med mer.

Simon: Om det är något område där bristen på nyheter och förändringar är än mer påtaglig så är det grafiken. Som vanligt när det gäller EA Sports spel så är grafiken välgjord med realistiska animationer och med ansiktstexturer som gör det väldigt lätt att känna sina favoritspelare. Men FIFA 06 saknar den där extra detaljrikedomen eller de häftiga effekterna som gör att det kan höja sig över mängden. Kombinera detta med det faktum att om du väljer att spela med den kameravinkel som ger bäst överblick av spelet så kommer du utan tvekan att få uppleva en alltför låg FPS och det blir svårt att ge FIFA 06 någonting mer än ett godkänt betyg när det kommer till det visuella.

Även när det gäller ljudbilden är det svårt att hitta någonting i FIFA 06 som höjer det över mängden. Givetvis bjuds vi på det numera obligatoriska soundtracket med en mängd mer eller mindre aktuella artister. Kommentatorerna är både så bra och dåliga som man kan förvänta sig av ett modernt sportspel. Den dagen som ett sportspels kommentatorer inte blir enformiga efter en handfull matcher är dagen då genren tar ett gigantiskt steg framåt.

Tomas: Att FIFA 06 släpps på flera plattformar framgår tydligt av utseendet. Det är verkligen ingen vacker grafik vi möts av, varken spelare, arenor eller publik ser speciellt trevliga ut. Jag frågar mig faktiskt om det döljer sig en drivrutinsrelaterad bugg för ATI-grafikkort någonstans, för med maxgrafik borde det se bättre ut än det gör. Viktigare är att prestandan inte lever upp till det halvdassiga utseenet. Mestadels acceptabel uppdateringsfrekvens får emellanåt spatt och stannar upp matcherna i några koncentrationsdödande tiondelar. Var är optimeringen? Bättre då på ljudfronten, där vi i vanlig ordning får avnjuta ett fullmatat soundtrack och skickliga engelska kommentatorer (den svenska fungerar tyvärr bara som matchpresentatör).