Nästa vecka, den 2 oktober, släpper Microsoft Forza Horizon 4 (tjuvstart i dag för den som köper dyrare versioner). Spelet är en storväxt arkadracer som ser smått fantastisk ut på Xbox-konsolerna. I vanlig ordning nuförtiden lanseras spelet också till Windows 10 – Xbox Play Anywhere gör samma kopia spelbar både på Xbox och pc. Förra spelet, Forza Horizon 3, led av prestandadippar, men känslan är att fyran inte har såna problem.

Känsla i all ära – det är nu dags för hårda kalla fakta. FZ har benchmarkat Forza Horizon 4 med fyra datorkonfigurationer. Först och främst det nyligen lanserade monstergrafikkortet Geforce RTX 2080 Ti, men också med förra generationens toppkort för konsumenter, Geforce GTX 1080 Ti, och med det överlägset vanligaste kortet bland Steam-användarna, GTX 1060. För sakens skull fick även vårt eget monsterbygge, Heart of Darkness, köra spelet.

Spelets inbyggda benchmarkslinga används, och testerna har gjorts i upplösningarna 1 920 x 1 080, 2 560 x 1 440 och 3 840 x 2 160. De två färdiga grafikinställningarna "Medium" och "Ultra", samt alla grafikreglage maxade ("Max"), har använts.

I den ena testdatorn sitter en Intel Core i7-4790K (4 GHz) och 16 GB RAM, och i Heart of Darkness en Intel Core i9-7900X, Geforce GTX 1080 Ti och 128 GB RAM.

Så här gick det.

Steam-favoriten klarar gott och väl att rulla spelet i över 60 bilder per sekund i 1080p-upplösning så länge man inte maxar alla reglage. I högre upplösningar blir det svettigare och det står klart att den gamla trotjänaren inte riktigt orkar axla 60 fps-oket utan betydande uppoffringar i grafikinställningarna.

GTX 1080 Ti klarar så gott som alla inställningar och upplösningar galant, så länge man inte sitter med en skärm på 120 eller 144 Hz och vill mata den med en dylik bildström. Med allt maxat i 4K kryper fps:en för första och enda gången med detta kort under 60-strecket.

FZ:s Heart of Darkness-maskin har också ett GTX 1080 Ti-kort i sig, och i högre upplösningar/inställningar presterar det närmast identiskt med ovanstående kort. Det är först när grafik och upplösning skruvas ner som den snabbare processorn ger utdelning.

Och så har vi slutligen alla konsumentgrafikkorts nuvarande moderskepp – Geforce RTX 2080 Ti. Kortet ger rejäl utdelning på de högre inställningarna, inte minst i 4K med allt maxat där det landar på 74 bilder per sekund, långt mer än vad något annat kort är i närheten av. Det är markant bättre på alla områden med krävande grafik, men avståndet krymper i samma takt som grafik och upplösning skruvas ner. I 1080p med "Medium"-grafik presterar det likvärdigt med GTX 1080 Ti-kortet.

Summa summarum har Playground byggt ett väloptimerat open world-spel, där även klenare grafikkort ger skaplig framerate utan att dra ner grafikreglagen till nivåer som smärtar i ögonen. Med kraftigare grafikkort flyter det även bra med högre inställningar, även det aldrig riktigt blir något för 144 Hz-skärmar. Å andra sidan är få open world-spel det.