FZ:s läsare har sagt sitt och nu vet vi vilket spel ni utsett till årets bästa!

2019 går mot sitt slut, och som vanligt har vi låtit FZ:s läsare säga sitt angående vilket spel de haft mest roligt med under det gångna året. Det var riktigt tätt i toppen i år, men till slut blev det ‎Sekiro: Shadows Die Twice från FromSoftware och Hidetaka Miyazaki som kammade hem förstaplatsen.

Sekiro har hyllats av en enad spelpress och givetvis även spelarna, som återigen välkomnade den obönhörliga svårighetsgrad som FromSoftware gjort sig kända för. Med det nya protessystemet fick vi utökade möjligheter att förflytta oss i spelvärlden och posture-mekaniken gav stort incitament att vara offensiv men samtidigt betänksam i striderna.

Men det var inte en solklart seger, för hack i häl i omröstningen placerade sig Disco Elysium – ett egendomligt men ändå jordnära rollspel som slog ned som en blixt från klarblå himmel. Den svarta humorn hänförde inte bara vår egen Joakim Bennet, utan spelbranschen i stort. I en värld av årliga uppföljare var Disco Elysium en homage till det experimentella och vågade.

Star Wars Jedi: Fallen Order snuvades på den sista pallplatsen av en gammal klassiker som med en dos av t-viruset återupplivats med ny kraft: Resident Evil 2 Remake. Skräckklassikern från -98 gjorde storslagen comeback under året och fansen hade inget emot att återvända till Raccoon City och dess olycksfåglar till invånare. Och jösses vilken resa det var, för man lyckades med konststycket att vara troget originalet på de punkter som spelar roll samtidigt som man förnyade tillräckligt för att det skulle kännas fräscht och modernt.

Och det var det spelåret. Den kompletta omröstningen hittar du nedan, och nu till den ständigt återkommande frågan: vann rätt spel? God fortsättning önskar alla vi på FZ!

Skicka en rättelse
Jag måste bara flika in med att SweC ändrade i sin text. Jag citarede: ”Skrivet av Nyhet: Men, vilken titel var egentligen bäst enligt SweClockers medlemmar?” och svarade med att det borde vara ”populärast” de menar. Efter det ändrade dem till populäras... 05/01 Är det egentligen så stor skillnad på bäst och populärast? Det spel som fått flest röster är populärast, och då kan man väl säga att FZ-läsarna tyckte det var bäst? 02/01 Det förstår jag att det är svårt att täcka alla spelen. Dock säger ni att det är det bästa spelet, när det handlar om det mest populära. Se på Sweclockers rubrik: "Apex Legends är årets populäraste spel 2019". De hade exakt samma förutsättningar som FZ,... 02/01 Jag tror jag fattar vad du är ute efter med betygsättning på varje spel under året: att det spel som får högst snittbetyg av läsarna vinner, oavsett antal röster - right? En intressant idé, fast den kräver en teknisk plattform vi inte har i nuläget, sam... 02/01 Jo jag förstår, men precis som jag sa innan finns det egentligen inget vi kan göra år det. Topplistor är i större del popularitetslistor. Klart vi försöker ta med mer okända spel om vi tycker dem är bra, men det faktum att många spel kan vara okända för... 02/01 Denna lista är mycket mer ”riktig” för mig om man jämför med FZ interna med faktiskt RE2 med osv. Lite som jag trodde resultatet skulle bli. Snopet att DS hamna så högt dock. Riktigt bra spel men många som inte gillar det. Sekiro och Disco är solklara... 02/01 Jag tycker The Witcher 3 är årets spel igen. Vet att det är fel, men det känns så rätt. 01/01 Bättre än något som släpptes under 2019! 31/12 Ser ut som att jag inte riktigt lyckas med att förklara vad jag är ute efter. Vi tar ett exempel: Spel A har 1000 spelare och spel B har 100 spelare. De som har kört spel A har inte kört spel B och vise versa. Med nuvarande system så kommer spel A att... 31/12 Håller inte med fullt ut. Om det populäraste spelet skulle blivit årets bästa så hade nog ett spel som Apex: Legends blivit solklar etta. Apex har tex laddads ner runt 10 gånger mer än antalet sålda ex av Sekiro. Bara för att spel är hypat populärt så... 31/12