2019 går mot sitt slut, och som vanligt har vi låtit FZ:s läsare säga sitt angående vilket spel de haft mest roligt med under det gångna året. Det var riktigt tätt i toppen i år, men till slut blev det ‎Sekiro: Shadows Die Twice från FromSoftware och Hidetaka Miyazaki som kammade hem förstaplatsen.

Sekiro har hyllats av en enad spelpress och givetvis även spelarna, som återigen välkomnade den obönhörliga svårighetsgrad som FromSoftware gjort sig kända för. Med det nya protessystemet fick vi utökade möjligheter att förflytta oss i spelvärlden och posture-mekaniken gav stort incitament att vara offensiv men samtidigt betänksam i striderna.

Men det var inte en solklart seger, för hack i häl i omröstningen placerade sig Disco Elysium – ett egendomligt men ändå jordnära rollspel som slog ned som en blixt från klarblå himmel. Den svarta humorn hänförde inte bara vår egen Joakim Bennet, utan spelbranschen i stort. I en värld av årliga uppföljare var Disco Elysium en homage till det experimentella och vågade.

Star Wars Jedi: Fallen Order snuvades på den sista pallplatsen av en gammal klassiker som med en dos av t-viruset återupplivats med ny kraft: Resident Evil 2 Remake. Skräckklassikern från -98 gjorde storslagen comeback under året och fansen hade inget emot att återvända till Raccoon City och dess olycksfåglar till invånare. Och jösses vilken resa det var, för man lyckades med konststycket att vara troget originalet på de punkter som spelar roll samtidigt som man förnyade tillräckligt för att det skulle kännas fräscht och modernt.

Och det var det spelåret. Den kompletta omröstningen hittar du nedan, och nu till den ständigt återkommande frågan: vann rätt spel? God fortsättning önskar alla vi på FZ!