Likt brummande monster står de där, fyra stycken offroad-bilar. Avgasen puttrar ut ur dess avgasrör med en väldig fart, men ingen av bilarna rör sig ur fläcken. Plötsligt blir lampan framför dem grön och alla fyra bilar rasar iväg. Oljudet kan närmast beskrivas som öronbedövande och de ynge i publiken håller för sina öron.

Över stockar och stenar, ner i dalar och upp över branter åker bilarna fram. Det handlar om att nå ett visst mål före sina motståndare, men utan att följa en speciell väg. Spelsättet kallas Jamboree och är det mest dominerande i Codemasters bilspel 1nsane.

Är du galen?

Grundidéen i 1nsane är att spelaren ska slippa följa ett linjärt schema, utan istället få välja helt själv hur denne ska nå sina mål. Som många av oss vet åker man i de flesta bilspel utefter en utmärkt bana, men i 1nsane finns inget sådant spelsätt. Istället finns här enorma landskap där du själv väljer vägen till ditt mål. Det låter lättare än vad det är för hur svårt kan det egentligen vara att följa den pil som visar riktningen till nästa checkpoint? Det problem som spelaren ställs inför och som faktiskt gör det hela lite klurigare är höjdskillnaderna på banan. Att flyga utför ett stup resulterar oftast i att bilen hamnar på fel sida med hjulen upp, vilket kostar dig flera dyrbara sekunder. Mindre gupp kan också de få ödesdigra konsekvenser om du väljer att inte undvika dem i god tid.

Nej, för att bemästra 1nsane krävs strategi, något som inte alls framträder särskilt bra i bilspel som Need For Speed och Test Drive. Men å andra sidan, skulle dagens nya spel vara lika roliga om de inte var innovativa?

Gasen i botten

Till en början finns tre bilar för spelaren att välja mellan. Först och främst har vi en kraftigt modifierad folkvagn som nu mer liknar en skalbagge. Baja Bug är dess namn och den har förmågan att ta sig fram i princip överallt. Den svagaste sidan är bilens låga tyngd, vilket gör att det inte precis är en bil du gärna ger dig in i närkamp med.

Näst ut är bilen Blaze, en jeep som ser ut att precis ha rullat ut från fabriken. Blaze är mycket kraftigt, men också långsammare än Baja Bug. Med Blaze kan du alltså knuffa bort dina motståndare relativt lätt, vilket kan ge dig stora försprång om du gör det rätt. Sist men inte minst av de tre orginalbilarna har vi en mindre, snabbare jeep som liknar en amerikansk milirtärjeep. Denna är i min åsikt den sämsta av den tre då jag aldrig riktigt lyckades förstå hur den ska hanteras.

Men att bara använda sig av tre bilar genom ett helt bilspel vore riktigt torftigt vilket utvecklarna som tur är insåg redan från början. Över 20 lika vrålande monster kan du ratta, alla med sina speciella egenskaper, fördelar och nackdelar. Denna grupp bilar har också sina jättar vars storlek står ut från de andra. Förutom de bilar vars storlek kan jämföras med en vanlig personbil finns också enorma lastbilsliknande schabrak som med lätthet knuffar undan en liten terrängbil. Priset för denna styrka betalar de med sin smidighet, de här bilarna svänger inte precis på en femöring.

Jaga checkpoints

Det dominerande spelsättet heter Jamboree och går ut på att först nå en viss checkpoint. När en av de spelande har nått denna så slumpas en annan fram, och spelarna ska nu ge sig av för att komma först till denna. Att detta är ett ovanligt spelsätt i bilspel råder ingen tvekan om, men det behöver nödvändigt vis inte betyda att det inte är roligt. Tvärtom, det är väldigt lätt att återhämta sig från ett poängmässigt underläge i Jamboree, eftersom du plötsligt kan vara närmast när en ny checkpoint slumpas fram, trots att du nyss var längst ifrån den förra.

Förutom Jamboree finns sju stycken andra spelsätt, däribland "Capture The Flag", "Return The Flag" och "Gate Hunt". Det spelsätt som under mitt testande blev min absoluta favorit är "Pathfinder". Ett visst antal checkpoints sätts ut, och det gäller att åka igenom alla checkpoints för att vinna. Däremot spelar det ingen roll i vilken ordning du åker igenom dem. Detta inbjuder till ett snabbt och varierande spel, där det bitvis kan vara bra att hänga efter dina motståndare och bitvis vara bra att hålla dig för dig själv.

Höga upplösningar flyter på

Att jag skulle kunna spela 1nsane i upplösningen 1280x1024 med alla grafikinställningar på max hade jag inte ens kunnat drömma om. Men sant är det, denna enorma upplösning flöt på stabilt trots att jag inte tagit bort dynamiska skuggor och diverse andra effekter. Med andra ord är den grafikmotor som finns i 1nsane inte alls särskilt krävande. Tvärt om, du kan enkelt spela med en sämre dator, sålänge den har en processor som ger mer än 233MHz annars sätter spelet stopp redan i starten.

På baksidan av spelkartongen skryter utvecklarna om vad de kallar "visible damage". Till skillnad från vissa andra bilspel där bara texturerna förändras så tar här bilen riktig skada. Motorhuven skrynklas till, fjädringen kan gå sönder och hjul kan flyga av. Skulle du tappa ett hjul kan du visserligen köra vidare, men det blir inte precis lätt.

Förödmjuka dina vänner

Det var lite struligt att väl komma in i ett nätspel, men väl där var det minst lika roligt som att spela i singeplayer. Motståndarna var svårare, spelet snabbare och taktiken var ännu viktigare. Det laggade lite smått, men ingen oacceptabel lag på mitt stackars slitna v90-modem.

Jag hade aldrig chans att pröva 1nsane över nätverk, men enligt manualen stöds protokollet IPX och endast en CD ska behövas. Upp till åtta spelare stödjs, både över internet och över LAN. Och vad kan väl vara roligare än att obarmhärtigt förödmjuka sina vänner genom att låta dem lukta på dina avgaser?

El grande finale

Det var länge sedan Microsoft släppte sitt Monster Truck Madness 2, och sedan dess har jag inte sett ett enda bra offroad-spel till PC. TestDrive Offroad har gjort ett tappert försök, men 1nsane är det första spelet som når ända fram. Den superba grafikmotorn och den härliga körkänslan gör detta till ett spel utan like. Nej, näst intill full pott blir det för Codemasters 1nsane och själv ser jag fram mot en uppföljare.