Det var under stort hysch-hysch som #Dice i måndags tog emot ett fåtal speljournalister. Vi anade att det skulle röra ett nytt Battlefield, eller möjligen ett nytt #Mirror's Edge. Battlefield 3 var emellertid redan avfärdat från officiellt håll så väntan på att presentationen skulle dra igång fördrevs med gissningar om framtiden, varvat med beundran av kontors-Stockholms kanske vackraste utsikt.

Och visst presenterades en ny inlaga i den anrika lagkrigarserien. Eller snarare en nygammal. #Battlefield 1943 baseras på #Battlefield 1942, den drygt sex år gamla lagshootern som banade väg för en i det närmaste ny genre. Ärligt talat var det nog ingen av oss murvlar som hade gissat på det.

En efterlängtad repris

- men en kraftigt bantad sådan

Producenten Gordon van Dyke inleder med att visa ett filmklipp vars skarpa färger får mig att ana något cartoonigt i samma stil som #Heroes. Likheterna avfärdas dock snabbt av van Dyke. Det är en tidig version vi får se och färgsättningen är inte rätt. Det färdiga spelet kommer vara på... om inte blodigt allvar så i alla fall fritt från Heroes humoristiska karikatyrer. Man siktar på samma PEGI-märkning som tidigare alster (16+) vilket betyder våld och krig, fast återigen utan blod.

[v=3671;nl]

Spelet släpps till Windows, Xbox 360 och Playstation 3. För de senare sker försäljningen via Xbox Live respektive Playstation Store, vilket antyder att det inte rör sig om ett fullskaligt spel för drygt 600 riksdaler. Och så är det, 1943 är ett "light-spel", en sån där pjäs som brukar kosta mellan 100 och 200 kronor (exakt pris är ej fastställt) och som på ett eller annat vis är bantat jämfört med fullpristitlar. Hur Windows-versionen ska distribueras är oklart - vågar vi gissa på Steam?

Småskaligheten innebär att det uteslutande handlar om multiplayer, och det på blott tre kartor (Wake Island, Iwo Jima och Guadacanal) på vilka maximalt 24 spelare kan mötas. På frågan om det finns planer på DLC (nedladdningsbart extramaterial) svarar van Dyke att man ännu inte fattat något beslut där, men att stöd för det finns inbyggt. Banorna är aningen mindre än i originalet men van Dyke säger att det inte märks i praktiken. Utvecklarna har ansträngt sig för att trimma dem så att det blir mer action och färre transportsträckor. Efter en timmes provspelning är jag beredd att ge honom rätt. Rörande spelarantalet fungerar 24 personer helt okej, striderna blir hyfsat tajta. Men om du fastnat för de där kaotiska 64-spelarmatcherna blir du förmodligen en aning besviken.