Som en dykbombare från klar himmel kom i veckan presentationen av Battlefield 1943. Dice gör småväxt 1942-remake i modern kostym. Vi har provspelat.

Det var under stort hysch-hysch som #Dice i måndags tog emot ett fåtal speljournalister. Vi anade att det skulle röra ett nytt Battlefield, eller möjligen ett nytt #Mirror's Edge. Battlefield 3 var emellertid redan avfärdat från officiellt håll så väntan på att presentationen skulle dra igång fördrevs med gissningar om framtiden, varvat med beundran av kontors-Stockholms kanske vackraste utsikt.

Och visst presenterades en ny inlaga i den anrika lagkrigarserien. Eller snarare en nygammal. #Battlefield 1943 baseras på #Battlefield 1942, den drygt sex år gamla lagshootern som banade väg för en i det närmaste ny genre. Ärligt talat var det nog ingen av oss murvlar som hade gissat på det.

En efterlängtad repris

- men en kraftigt bantad sådan

Producenten Gordon van Dyke inleder med att visa ett filmklipp vars skarpa färger får mig att ana något cartoonigt i samma stil som #Heroes. Likheterna avfärdas dock snabbt av van Dyke. Det är en tidig version vi får se och färgsättningen är inte rätt. Det färdiga spelet kommer vara på... om inte blodigt allvar så i alla fall fritt från Heroes humoristiska karikatyrer. Man siktar på samma PEGI-märkning som tidigare alster (16+) vilket betyder våld och krig, fast återigen utan blod.

[v=3671;nl]

Spelet släpps till Windows, Xbox 360 och Playstation 3. För de senare sker försäljningen via Xbox Live respektive Playstation Store, vilket antyder att det inte rör sig om ett fullskaligt spel för drygt 600 riksdaler. Och så är det, 1943 är ett "light-spel", en sån där pjäs som brukar kosta mellan 100 och 200 kronor (exakt pris är ej fastställt) och som på ett eller annat vis är bantat jämfört med fullpristitlar. Hur Windows-versionen ska distribueras är oklart - vågar vi gissa på Steam?

Småskaligheten innebär att det uteslutande handlar om multiplayer, och det på blott tre kartor (Wake Island, Iwo Jima och Guadacanal) på vilka maximalt 24 spelare kan mötas. På frågan om det finns planer på DLC (nedladdningsbart extramaterial) svarar van Dyke att man ännu inte fattat något beslut där, men att stöd för det finns inbyggt. Banorna är aningen mindre än i originalet men van Dyke säger att det inte märks i praktiken. Utvecklarna har ansträngt sig för att trimma dem så att det blir mer action och färre transportsträckor. Efter en timmes provspelning är jag beredd att ge honom rätt. Rörande spelarantalet fungerar 24 personer helt okej, striderna blir hyfsat tajta. Men om du fastnat för de där kaotiska 64-spelarmatcherna blir du förmodligen en aning besviken.

Föregående Nästa
ja men man får hoppas att det komme komma modar till spelet som inför lite av det som har gjort bf serien till det den är 02/07 Det roliga är att alla sitter o väntar på ett nytt Battlefield men sen när det kommer ett så klagar alla på det. Och om ni inte gillar Battlefield 1943 alltså BF3, så kommer ju Battlefield Bad Company 2 komma i slutet av året. 11/02 Jag ser gärna få klasser och fordon. Tycker det är sorgligt att se när spel får alldeles för många alternativ vilket resulterar i att många av dem aldrig används. Se bara på vapenurvalet i counter-strike. Hur många vapen är det som egentligen används... 10/02 gör nått nytt BF för f.n vem kommer inte tröttna efter ett par timmar ww2 känns så fel varför inte WW3 ELLER WW1 10/02 Skönt att nån ser nått positivt i den här utvecklingen. Tyvärr anser jag bara att lägre inlärningtröskel leder till ett ytligare spel. Jag har hellre en massa olika fordon/vapen/klasser/spelare än ett fåtal för förenklingens skull. Sen kan man ju debatt... 09/02 Jag tycker inte man ska se förenkling och sänkning av inlärnigströskeln som något negativt. Det är en positiv utveckling av ett koncept. Däremot så är det negativt när ett koncept förlorar djup. "easy to learn, hard to master" är en gyllene regel när... 09/02 Ok, ok, mitt ordval av "Hardcore" kanske inte va rätt. Vad jag menar är jag tycker det är synd att man förenklar och fördummar spelet för att hålla det "casual". Om man kollar på BF spelen kronologisk kommer man märka ett stadig avtagande av kartor, kla... 09/02 Egentligen* 08/02 du borde läsa inläggen här, vilka är det som skriver nedlåtande kommentarer igentligen? 08/02 Håller med, det ska ju vara ett battlefield, inte två halvkassa typ swatstyrkor som slåss oO 08/02
Skicka en rättelse