Den som tog sig hela vägen till slutet av den flippade öppna sandlådan Saints Row 4 blev så småningom härskare över hela galaxen. Ett par år senare, i den fristående expansionen Gat out of Hell, spöade vi självaste djävulen i helvetet. Hur går man vidare från en sådan bombastisk händelseutveckling?

Utvecklarna Volitions svar är att det gör man inte. Ryktet visade sig stämma, namnet på det här nya spelet är kort och gott Saints Row och det är en reboot av serien. Det utspelas alltså innan det allra första spelet.

Det är öken!

Det här är berättelsen om hur allting börjad. Alla figurerna är nya, så det blir inte några nostalgiska återseenden med kära bekanta från förr. Istället skapar du ett eget alter ego, vars syfte här i livet är att bygga ett mäktigt brottsimperium från grunden tillsammans med tre kompanjoner. Det är runt dig och dessa individer spelets huvudstory kretsar.

Att bygga ett brottsimperium är inget som görs i en handvändning. Räkna med gängkrig mot andra fraktioner, alla med sin egen unika stil och inställning till sakernas tillstånd, på en världskarta där du kan bygga olika typer av brottsliga verksamheter, som i sin tur låser upp fler aktiviteter du kan ägna dig åt. Under den digitala presentationen som FZ deltog vid pratade utvecklarna sig varma om möjligheterna att öppna en snabbmatskedja som också säljer knark på plusmenyn, klassisk vapensmuggling eller försäljning av “försäkringar”. Hela kampanjen och samtliga sidouppdrag går att köra tillsammans med en vän i co-op.

Skjut på saker. Tillsammans!

Spelet utspelar sig i vad utvecklarna kallar för “weird American south west”. En soldränkt, konstig öken med diverse olagliga upptåg. En skillnad mot tidigare delar i serien är att du ofta befinner dig ute i naturen bortom neonskyltarna och skyskraporna i city.

Tonmässigt säger Volition att det inte blir samma nivå av överdriven galenskap som i fyran. Men en gissning är att vi ändå inte kommer landa alldeles för långt ifrån. I trailern kör en snubbe runt med katthjälm och bar överkropp, liksom. Och det haglar ostiga repliker. Vid något tillfälle kör de runt med en bil över hustak. Utvecklarna fnissade under presentationen och sa att det kommer gå att “pranka” varandra i co-op – en funktion de är väldigt uppspelta över men inte kan berätta mer om nu. Räkna alltså inte med någon svår Bergman-tolkning av Saints Rows ursprung.

Den klassiska leken automatkarbin, slägga, explosion

Det är förstås svårt att här och nu gissa hur bra denna reboot blir. Baserat på de första filmsnuttarna och informationen från Volition tycker jag dock att det ser ut ungefär så som ett modernt Saints Row-spel ska göra, med mycket ös och humor. Håller du med mig har du anledning att följa utvecklingen fram till det tilltänkta släppet i februari 2022.

Saints Row släpps den 25 februari 2022 till PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X, Epic Games Launcher.