Aladdin - Chokladasken

Skribent
Aladdin - Chokladasken

Inledning

1939 lanserade Marabou Aladdinasken och resten är historia. Nja, även om det hade varit en fullgod recension tycker jag vi kan gå lite mer på djupet.

När Aladdin lanserades gjorde den omedelbart succé och i dagens läge är den given i nästan varje hem som en del av julens alla godsaker. Det ursprungliga konceptet hålls intakt till denna dag, nämligen att sälja en lyxig chokladask med praliner för en överkomlig peng.

Under åren har Aladdinasken däremot varit föremål för en hel del kontroverser gällande sortimentet i asken. Marabou tar regelbundet bort praliner och ersätter dem med nya, men kommunikation angående varför vissa praliner försvinner och andra tillkommer är minst sagt bristfällig.

Att ge sig ner i kaninhålet om alla sorter som funnits i asken sedan 1939 är inget jag tänker gå in på, mer än att nämna ramaskriet som ljöd genom den svenska befolkningen 2014 när trillingnöten fick ge sin plats till Hallonlakrits-pralinen. Profiler som Lassé Kroner och Ingvar Oldsberg gjorde som man gör i kvällspressen och "rasade mot beslutet". Trillingnöten var så eftertraktad att ett tag efter att Marabou hade tagit bort den ur sortimentet såldes en oöppnad Aladdinask med nämnda pralin för 15 000 på auktion. Tvättäkta chokladask-scalping alltså (mestadels gick pengarna till välgörenhet dock så kan inte klaga allt för mycket).

Slumpmässig bild på praliner för att bryta av texten, men visst ser de goda ut?

Egenskap

Värde

Innehåll

Socker, kakao m.m

Kalorier

Ja, jättemånga

Vikt

500 gram

Mått i millimeter (B x L x H)

225 x 185 x 45

Antal i Asken

50 st (24x2 + 1x2)

Sorter

13 olika (sex ljusa, sex mörka, en vit)

Pris januari - november

ca 70 SEK

Pris december

ca 40 SEK

Unboxing

Om vi tittar närmare på själva förpackningen så ser vi att den är väl inplastad, storleken är bra anpassad och asken kan hanteras ganska brutalt utan att pralinerna flyttas från sin position. På baksidan finns alla sorter så den som är obekant med innehållet eller vill friska upp minnet (det är ju i princip trots allt bara en gång om året den köps) kan titta på bilderna och läsa vad asken innehåller.

Den nyinköpta chokladasken

Efter öppning blottar sig inte innehållet direkt utan ett diskret ark med papper täcker godsakerna, vilket för tankarna till lite mer lyxiga och dyrare chokladaskar. Plasttråget som håller pralinerna på plats har även den fått en guldig ton istället för den klassiska svarta. Allt för att öka intrycket av kvalité och lyx.

Innan vi tittar närmare på pralinerna så är det två saker till att anmärka gällande Aladdinasken. För det första har Marabou varit smarta och även lagt in förklaring till alla sorter på undersidan av locket, vilket besparar den tilltänkta pralinätaren omaket att lyfta upp asken och kisa mot undersidan för att dubbelkolla att det inte är en sån där otäck romrussin eller körsbärslikör som råkar slinka in i munnen.

Det första du möts av när plasten är borta

En annan sak som faktiskt var en nyhet för mig för bara något år sedan är att Marabou har valt att inkludera en uttryckbar flärp i locket som kan pressas ner i ett hål av passande storlek som finns på askens insida. Den här flärpen är till för alla som har tillräckligt med disciplin för att inte moffa i sig hela asken i en sittning. Helt klart en bra grej som höjer kvalitétsintrycket och ger asken ett trevligare utseende än om den skulle stå för sig själv med locket på glänt.

"Flärpen". Visste du om den?

I Asken

Pralinerna är förpackade 25 stycken per lager och det finns två lager i asken. Det finns två av varje pralin per lager, förutom Pärlnougaten som det finns en av. Att ranka vilken som är godast är dödfött för det blir alldeles för subjektivt (och dessutom vet vi ju alla att gräddnougaten är godast) men lite förenklat tycker jag det går att dela in pralinerna i olika kategorier.

  • Vuxengodis: Likörtryffel, Romrussin

  • Populistpraliner: Höstnougat, Hallonlakrits, Pärlnougat, Kakaocrisp

  • Klassiker: Gräddnougat, Apelsintryffel, Nöttryffel

  • Sockerslisken: Jordgubbscreme, Kokos-Kola, Lime, Mjuk Toffee

Oavsett vilken kategori du gillar så gäller det att vara bland de första som väljer i asken (om du inte är en vuxenätare för det brukar alltid ligga kvar någon sådan långt in på mellandagarna). Risken är annars att du, för att vara trevlig och ge ett bra intryck, känner dig pressad att äta en pralin du inte tycker om.

Hela härligheten

Som du ser ovan finns det två lager så det borde inte vara några problem att få tag i din favorit, men riktigt så enkelt är det inte. Diskussionen om man får ta från det undre lagret innan det övre lagret är slut dateras nästan lika långt tillbaka som asken själv. En del individer kan ha en så stark åsikt att den i samband med några traditionella julsnapsar skapar dålig stämning kring julbordet. Vanligtvis lugnar däremot diskussionen ner sig när det övre lagret är slut, så finner du dig i sådan situation är det bara trycka i dig resterande praliner från översta lagret och låta julfriden komma tillbaka. Har du otur ser dock asken ut som bilden nedan när du måste "ta en för laget" för att återställa julefriden.

Tyvärr en vanlig syn i svenska hem i juletider

När asken är slut behöver man inte kassera förpackningen direkt utan kan återanvända plasttråget för att göra roliga isbitar genom att helt sonika fylla tråget med vatten och eventuellt någon droppe saft för färgens skull.

Roligt för de minsta?

Asken i övrigt kan användas som förvaring så länge flärpen är hel så att asken går att stänga ordentligt. Saker som med lämplighet kan förvaras i asken är laddkablar, pennor, mynt, kontroller till de flesta av de tekniska apparater i vardagsrummet, switch-spelkassetter eller om du är en riktig "old-timer" kan du förvara dina bästa blandband i den stängda snygga asken utan att behöva förklara för jobbiga zoomers vad en Walkman och blandband är för något. Tyvärr är asken för grund för att rymma handkontroller till Playstation och X-box på grund av styrspakarna. Något för Sony och Microsoft att ta hänsyn till vid tillverkning av nästa generations spelkonsoller.

Helt ok som förvaringsask

Slutsats

I slutändan är Aladdin en odödlig klassiker och ett måste till jul, där alla kan hitta sin favorit och få en god stund med en pralin och en kopp glögg. Pass upp bara för osämja kring lagerdiskussionen eller om något syskon vill jävlas med ett yngre syskon och äter upp alla av det yngre barnets favoriter.

Prismässigt kan du hitta asken på rea i juletider för cirka 40-50 kronor, vilket jag tycker är en riktigt bra deal för 500 gram kvalitetschoklad. Är du mer av typen som handlar på macken strax innan midnatt för att hålla maximal social distansering får du däremot vänja dig vid tanken på att betala mer än det dubbla.

Trots sitt ringa pris är Aladdinasken en uppskattad och acceptabel julklapp eller ”gå-bort-present”, så om du skulle råkat förlorat dig själv i Night City och helt glömt bort det där med jul och julklappar tills kvällen den 23de kan det vara värt att spendera julaftonens förmiddag med att jaga tag i en Aladdinask för att ha med till värdparet för årets firande.

Fotnot:

För den som endast gillar ljusa praliner finns en liknande variant som heter "Paradis" och för den som gillar mörka praliner finns Aladdin i en mörk variant som helt sonika heter "Aladdin Mörk".

Aladdin
4
Mycket bra
+
Älskad av många, hatad av få
+
Accepterad budgetpresent
+
"Flärpen"
+
Sortimentsbild på både insida och undersida
-
Var är min Trillingnöt och Noisette?
-
Inga praliner för den med diabetes
-
Till slut smakar allt i princip lika
Det här betyder betygen på FZ
Medlem

Fin genomgång. Fattar inte varför dom ska envisas med att ha med sprit- och kaffechokladen, ligger ju alltid kvar vart man än är.

Medlem

Detta var lika oväntat som det var tramsigt men samtidigt alldeles underbart!
Bravo!


"AT LAST, SIR TERRY, WE MUST WALK TOGETHER."

Medlem
Skrivet av Korvspad:

Fin genomgång. Fattar inte varför dom ska envisas med att ha med sprit- och kaffechokladen, ligger ju alltid kvar vart man än är.

Jag tror det är relaterat till ett annat fenomen. När man köper lösviktsgodis så är det alltid några kvar som man inte är förtjust i även om man PLOCKAT ALLT HELT SJÄLV!?!?!!!11 D:


"AT LAST, SIR TERRY, WE MUST WALK TOGETHER."

Skribent
Skrivet av Soulless:

Detta var lika oväntat som det var tramsigt men samtidigt alldeles underbart!
Bravo!

Tackar

Fick idén häromdagen att skriva en seriös recension med lite humor och glimten i ögat om en i grunden oseriös produkt och valet föll på en Aladdinask. Social distansering och tristessen av att bara jobba och sedan sitta hemma kan även ha varit en stark bidragande faktor till att den här recensionen blev skriven

Skrivet av Soulless:

Jag tror det är relaterat till ett annat fenomen. När man köper lösviktsgodis så är det alltid några kvar som man inte är förtjust i även om man PLOCKAT ALLT HELT SJÄLV!?!?!!!11 D:

Ja, det händer mig också! Oerhört irriterande!

Medlem
Skrivet av Korvspad:

Fin genomgång. Fattar inte varför dom ska envisas med att ha med sprit- och kaffechokladen, ligger ju alltid kvar vart man än är.

Godaste bitarna ju!

Älskar "sprit choklad"

Ambassadör
Xbox

Underbart!

Tyvärr är jag trillingnötare och har av princip inte köpt någon ask sedan skandalen. Har dock bjudits på det vid olika tillfällen och tycker mig ana att kvaliteten på chokladen gått ner sig. Men det är något de flesta Marabou-produkter verkar ha råkat ut för så ingen överraskning där.


Jump in.

Medlem

Så flärpen är alltså till för att, med hjälp av friktion, hålla locket stängt? Ja, varför inte.

Tycker att Marabou med Alladin-asken verkar jobba efter devisen att ingen ska bli nöjd så att det blir rättvist, eller finns det några sjuka individer där ute som tycker om samtliga bitar i asken? Jag gillar inte själv mörk choklad speciellt mycket, så jag håller mig till Paradis om jag kan, men även i denna så ska tillverkarna prompt sväva iväg och testa en massa konstiga saker. När kommer en ask för oss icke-äventyrliga vanemänniskor som på sin höjd kan tänka sig en släng av lite kanel i den absolut knasigaste biten?

Att Marabou tog bort trillingnöten måste ändå fortfarande ses som modern svensk historias största härdsmälta i huvudet. Var det månne för att den var för god vilket innebar vilda familjefejder om vem den skulle tillfalla? Det är den enda förklaringen jag ens skulle kunna överväga att godta.

Medlem

Tyvärr så är den ingen höjdare sedan dom tog bort körsbär i likör. Enda biten jag var garanterad att få eftersom jag står och lagar mat vid jul och inte har tid att äta choklad, sen att jag var den enda som gillade den också gjorde det till den bästa biten

Sådan "unboxing" gillar vi


FZ - SAMLADE SKRIFTER: #walter_iego

Medlem

Mmmm romrussin och körsbärslikör!
Mon cherie
Brukar skynda mig att ta dom. Helt i onödan dock, ingen annan gör det....

Medlem

Trevlig och detaljrik recension. God jul på dig.

Min favorit har varit Paradis-asken men sedan någon utan äckelmage började styra och ställa bland innehållet med fruktsmaker och vansinne så har jag bojkottat den som pesten.

Betyg 1/5. Åker i soporna efter ett låtsas tack och julklappsgivaren åkt hem.

Skribent

Men shit, sätt spoilervarning! VARENDA bit syns ju på bilderna!

Bra recension i övrigt.

Medlem
Skrivet av Tramsfabriken:

Att Marabou tog bort trillingnöten måste ändå fortfarande ses som modern svensk historias största härdsmälta i huvudet. Var det månne för att den var för god vilket innebar vilda familjefejder om vem den skulle tillfalla? Det är den enda förklaringen jag ens skulle kunna överväga att godta.

Jag har för mig jag läste nått med tillverkningsprocessen att den biten kontaminerade alla andra bitar så en nötallergiger inte kunde ta nån.
Fast det var säkert nå hittepå ä, den var väl "dyr"

Men den var mycket god.

Chefredaktör
Redaktör

Jag tänkte recensera den ur diabetikerns perspektiv, och så har du redan gjort det, @Shadee.

Shadees Aladdin-recension
5
Mästerligt
+
Älskad av många, hatad av få
Det här betyder betygen på FZ
Medlem

Fantastisk recension, hatten av.

Medlem

Personligen så gillade jag alltid Paradis (den gula, hette den så??) mer än Aladdin.

Dock sen man blev vuxen och spenderade lite mer pengar på choklad så har jag funnit dessa praliner på gränsen till oätliga

Kan dock vara att kvalitén blivit sämre, eller så är det att ribban har höjts eller smaklökarna kanske utvecklats.

Bra recension dock, 5/5 från mig.

KoP
Medlem

Aladdin i all ära.. men föredrar Paradis.

Inväntar nu spänt en recension utav Paradis asken.

Medlem

Ur en nötallergikers perspektiv så är det dessvärre rätt tråkigt att se denna ask, vet att många av bitarna är goda, men man vågar inte äta med livet som insats

Medlem

Jag saknar körsbärslikören, annars känns det lite meh... ganska trött på chokladaskar överlag efter alla år.

Medlem

Paradis är bättre!

Medlem

Kul recension men tråkig chokladask. Bortfallet av körsbärslikören (som jag alltid fick för mig själv) samt trillingnöten som tydligen var för "jobbig" att producera var droppen för mig. Då den är uppskattad av andra medlemmari hushållet så köps den hem ändå.

Medlem
Skrivet av Thane:

Paradis är bättre!

Något men tycker den har spårat ur med alla nya praliner som bara blir äckligare och äckligare.

Medlem

Bra recension!👍 5/5
Men asken kommer aldrig mer köpas!
Den är något helt annat än vad den var när man som barn på 80talet satt å kollade Kalle och tryckte choklad.
Den var med varje jul... Men nu är det tyvärr ett minne blott

Aladdin 80tal: 5/5, gärna med trolltyg i tomteskogen på tvn
Aladdin nu: Sorgligt 😪

Medlem
Skrivet av I am Grööt:

Kul recension men tråkig chokladask. Bortfallet av körsbärslikören (som jag alltid fick för mig själv) samt trillingnöten som tydligen var för "jobbig" att producera var droppen för mig. Då den är uppskattad av andra medlemmari hushållet så köps den hem ändå.

Låt mig gissa, du tar några bitar ändå


I'm like you, I have no name.

NuZ
Testpilot
Medlem

Tyckte Aladdin var jättegod när jag var liten och visst är det en tradition för många. Men allt smakar bara socker och kvalitéten på chokladen är idag urusel. Jag kommer inte köpa den igen även om jag saknar känslan av att öppna asken och rusa ner med handen för att få tag i min Gräddnougat innan någon annan hinner få fatt på den!

Tack för en fin recension!

Kul! Så då är Aladdin asken samma som Xbox Series X och PS5 med skivläsare och Paradis asken är motsvarande Series S och PS5 utan skivläsare?

Webbutvecklare 🧔
Skrivet av Carl Johansson-Sundelius:

Alltså marmeladkulor och hårda verters är ok, men romrussin.. där går fan gränsen.

123
Skriv svar