2012 var det bästa året någonsin för svenska spelutvecklare, slår en ny rapport fast.

Under fjolåret fortsatte den svenska spelbranschen att växa sig större och starkare. Alla siffror pekar uppåt. Under de tre senaste åren har branschen vuxit med hisnande 215 procent. Allt fler av företagen är lönsamma och sysselsättningen ökade under 2012 med 30 procent, vilket i praktiken innebär 455 nya heltidsanställda. Antalet kvinnor i branschen ökar i sin tur med 39 procent.

Per Strömbäck, talesperson för #Dataspelsbranschen, är självklart glad över siffrorna.

– 2012 var ännu ett rekordår för svenska spelutvecklare, 2013 blir av allt att döma ännu bättre. De senaste årens enorma framgångar har gjort att spänningsmomentet i arbetet med rapporten är hur mycket snarare än om siffrorna stiger.

2012 bästa året någonsin

Rapporten Spelutvecklarindex 2012, som du hittar här, slår fast att 2012 var det bästa året någonsin för branschen och lyfter bland annat fram ständigt starka #Minecraft och #Candy Crush Saga, #Paradox Interactive som de okrönta kungarna av historiska strategispel och #Starbreeze samarbete med filmskaparen Josef Fares i hyllade #Brothers: A Tale of Two Sons.

Mycket talar också för att den svenska framgångssagan fortsätter. #Dice lägger sista handen vid #Battlefield 4 och har titlar som nya #Mirror's Edge och #Star Wars: Battlefront. #Massive Entertainment gör #Tom Clancy's The Division, #Avalanche snickrar på #Mad Max. Bland mycket annat. Framtiden ser ljus ut.

haha. han gör ju tummen upp för sverige, ser du inte tummen???? :P edit: annars har du glad mun som bevis på att det är något åt de hållet, en nazist kan aldrig vara glad. :D 13/09 Finland är kungar på mobila spel om man jämför med de andra nordiska länderna även om Sverige närmar sig. Funcom har bara failat hela tiden. Age of Conan, Secret World. Pannkaka av det hela. Efter dem? Norrmännen gör inte bra ifrån sig. IO Interactive... 12/09 Mojangs resultat efter skatt är 324 666 000 (enl allabolag.se), vilket betyder att han skattar bort 26,3 % av vinsten. Resten? Ja ligger säkert på ett bra räntekonto under tiden som scrolls utvecklas. Sen om detta resultatet//omsättningen är hela sannin... 12/09 Trevliga nyheter och det får mig att bli stolt även om jag inte själv är intresserad av många titlar så är det ändå roligt att veta att andra uppskattar dom och har kul:) 12/09 Norge har Funcom som gjort en massa MMORPG och Danmark har IO Interactive som gör Hitman spelen. Finland har ju också Remedy som gjort Max Payne spelen och Island har CCP Games som har gjort EVE Online, vars omsättning är typ 70% av landes totalla BNP... 11/09 DICE är ju väldigt stort företag, och Mojang litet menar du? 11/09 Varför hailar han på bilden :O 11/09 Undra vad omsättning/anställd är om man tittar på de 10 största företagen sett till omsättning. Tar man det måttet så lär Mojang fortsätta vara på topp men annars så kommer kartan ritas om, jag är speciellt intresserad av platserna 6-10. Hur som helst,... 11/09 http://www.youtube.com/watch?v=LeRoQhsEmME 11/09 Jojo men gå från sig själv till 8(?) och nu helt plötsligt 50? :O 11/09
Skicka en rättelse