De är överens om att de inte är överens.

Utvecklaren av OpenIV valde förra veckan att ta bort sin populära GTA V-mod efter krav från Rockstars ägarbolag Take-Two. Någon dag senare uttalade sig Rockstar: man menade att OpenIV öppnade för användning av kod som kunde störa GTA Online-spelande. Man underströk att Take-Two inte var ute efter att sätta dit singleplayer-moddar.

Nu har moddens ryska upphovsman, som kallar sig GooD-NTS, uppdaterat sitt inlägg med kommentarer på Rockstars uttalande. Han menar helt sonika att Rockstar och Take-Two har fel – och att de vet om det. OpenIV är helt och hållet byggt kring singleplayer, det går inte att komma åt GTA Online med OpenIV-moddar installerade. Och den poängen understryks med en skärmdump:

Vidare menar han att Rockstars uttalande om att OpenIV "öppnar för moddar som trakasserar spelare och stör GTA Online-spelare" rätt och slätt är fel, och att Rockstar vet att det är så.

The statement "Unfortunately OpenIV enables recent malicious mods that allow harassment of players and interfere with the GTA Online experience for everybody", is just wrong and they know it. OpenIV does not allows or supports any kind of GTA Online mods. We always supported Rockstar in their right to protect GTA Online from hacks and cheats. But, Take-Two's C&D was specific for out Singleplayer mods and have no mentions about GTA Online.

OpenIV-skaparen har hela tiden understrukit att arbetet görs utan att bryta lagar eller delar material från spelet olagligt. Dessa fyra budord lever man efter:

  • Strictly following of Civil Code of Russia (only reverse engineering for interoperability).

  • Only clean-room reverse engineering.

  • No distribution of original data and code.

  • And absolutely no messing with Online...

Men de levnadsreglerna ser inte ut att räcka till, och OpenIV verkar efter tio års utveckling vara ett avslutat kapitel.

Verkshöjd betyder att något uppnår en nivå av personligt skapande, och är ett juridiskt begrepp som används inom upphovsrätten för att avgöra när en skapare av ett verk med vissa restriktioner har ensamrätt till detta. Verkshöjd är ett mått på ett verks... 29/06 Nej en EULA som går mot lagen är inte godkänd, men de som äger programmet har full rätt att stänga av dig ifrån användet av programmet om du inte följer den! Det är inte påtvingande så länge du inte använder tjänsten så låt då bli att använda tjänsten.... 29/06 @Esri: EULA är i regel inte värt de pixlar de är skrivna på är långt i från binandande för någon, väldigt få saker som står i en EULA är okej enligt svensk lag. Men du bör kolla upp ordet verksgrad, det är nämligen ett krav för att något skall vara möjl... 29/06 Det finns visst lagar för det. Självklart är kod skyddat under copyright! Det är bland det dummaste jag har hört! Om det inte var det så skulle vem som helst kunna sno allas koder och sälja om det! Den enda gången du MÅSTE släppa din kod är om du lägger... 23/06 @Esri: Det är nämligen fullkomligt lagligt att förändra andras kod hur mycket du vill, och skiva tillägg till alla program du kan klara av att göra det till. Vad får dig att tro att det skulle vara olagligt? Kod går inte enns att lägga copyright på, det... 22/06 @Esri: försökte googla på det lite. men jag är nog inte så kvick på det. har du några nice källor så vore det intressant att läsa. 22/06 Det är LÅNGT ifrån lagligt att göra kod som förändrar andra tillverkares kod. 21/06 Om Rockstar säger att man inte får använda moddar i multiplayer och gör det ändå så får man skylla sig själv. 21/06 @Esri: Spelar inte så stor roll då avtal inte behövs för att modda ett spel det är helt lagligt att modda hur mycket du vill i alla spel. Så länge du inte sprider copyright skyddat matrial. Men skriver du din egen moddnings kod så är det du som äger kod... 21/06 Om du drar den slutsatsen efter vad jag har skrivit så ber jag dig att läsa det ett par gånger till. Detta då det är helt irrelevant om OpenIV ska göra en motstämning eller ej, trots att det är USA... 21/06
Skicka en rättelse