Den 30 år gamla spelstudion Volition läggs ner. Enligt företaget, kanske mest känt för Saints Row-serien, är nedläggningen omedelbar och en följd av det effektiviseringsprogram som ägaren, svenska Embracer Group, presenterade i juni.

Så här skriver Volition:

I juni i år tillkännagav Embracer Group ett rekonstruktionsprogram avsett att stärka Embracer och säkra sin position som ledande inom dataspelsbranschen. Som en del i programmet utvärderades man de strategiska och operationella målen och fattade det svåra beslutet att stänga Volition med omedelbar verkan.

Programmet presenterades i juni och togs fram efter att Embracer i maj gick miste om en affär värd 2 miljarder dollar, omkring 21 miljarder kronor. Verksamheten skulle effektiviseras, bland annat genom att stänga studior och skrota spelprojekt. En av dessa studior är alltså Volition. För några veckor sedan mötte danska Campfire Cabal samma öde.

Det är inte känt om nedläggningen av Volition även innebär slutet för Saints Row eller om någon annan studio får ta sig an licensen.

Volition bildades som Parallax Software 1993. Några år senare delades företaget och ena halvan tog namnet Volition. Andra nämnvärda spel/serier från studion är Red Faction och Descent/Freespace. Företagets sista spel blir Saints Row-rebooten som släpptes för ett år sen.