Phil Spencer hade förmodligen helst sett att du legat under en sten den här veckan, för hade du gjort det skulle du ha missat de episka Xbox-läckorna som kom till oss på grund av en Xbox-miss i samband med de rättsliga processerna med FTC. Dokumenten gav oss en inblick i framtids-planerna för spel, kontroller och konsoler – även om Phil Spencer (givetvis) tonar ner betydelsen.

Smidigt och bekvämt sammanställer vi vad vi lärt oss under veckan då Xbox inte kunde hålla tätt.

Nästa generations Xbox-konsol(er) 2028

2028 fyller Xbox Series X|S åtta år, och då kan nästa generations Xbox-konsoler släppas. En resa som påbörjades med Xbox One och fortsatte med Series-konsolerna ska skriva nästa kapitel. Snacket om flexibilitet hintar om att det också nu blir olika modeller. Läs mer.

Konsol- och kontroll-uppgraderingar nästa år

Källa: Microsoft/US Courts

Källa: Microsoft/US Courts[/imgd]En cylinderformad Xbox Series X utan skivläsare och med mer lagring, en liknande Series S-uppdatering (men som ser same-same ut). Det blir, enligt läckorna, ingen mid-gen-uppdatering i samma anda som Xbox One X, då den innebar en kraftfullare konsol. Däremot ser kontrollen, "Sebile", ut att ta klivet med haptisk feedback och accelerationsmätare för gyro-stöd. Läs mer.

Dishonored 3, remasters av Fallout 3 och Oblivion, Elder Scrolls VI-exklusivitet

Det har redan ryktats om The Elder Scrolls IV: Oblivion-remaster, och nu fylls Bethesda-säcken på med tissel och tassel om Fallout 3-nyversion, en efterlängtad Dishonored-trea, mer Doom (men oklart vad Doom Year Zero är för något) och mer Ghostwire. Läs mer om Bethesda-läckorna.

Det verkar också som om The Elders Scrolls VI blir konsolexklusivt på Xbox.

Microsofts köpsug efter Nintendo och Valve

Att Microsoft haft spenderbyxorna uppdragna till halsen på senare år är känt. Läckta mail vittnar om ambitioner att köpa Valve och Nintendo. De senare skulle vara "DEN primära tillgången för oss", skriver Phil Spencer. Det är oklart om de tre år gamla mailen är aktuella. Läs mer.

300 miljoner dollar för att (kanske) ta Jedi: Survivor till Game Pass

Vad Microsoft betalar för att ta tredjepartsspel till Game Pass kommuniceras aldrig, men i Xbox-läckan framkom det att Microsoft (innan respektive spelrelease) uppskattade Star Wars Jedi: Survivor till 300 miljoner dollar, en prislapp man inte trodde att EA skulle gå med på. Game Pass-aktuella Gotham Knights värderades till 50 miljoner dollar, medan man ansåg att Baldur's Gate III var värt 5 miljoner dollar. Ett cirkapris man sannolikt fått skruva upp efter jätteframgångarna.

Detta var emellertid inte allt. Det har också också talats om en "hybrid"-Xbox för billig peng (100 dollar) som drar nytta av molnet och klienten. Den ska släppas 2028, i likhet med next-gen-Xbox. Tidigare har Microsoft lagt en streaming-konsol på is av då man ansåg att prislappen blev för hög, men om några år kanske tiden är mogen?

I april 2022 fanns 33,6 miljoner Xbox-användare som betalade för prenumerationer, där 21,9 miljoner nyttjade Game Pass (pc ej inräknat). Resterande ska ha varit Gold-medlemmar (numera Game Pass Core).

Det har kort sagt varit en himla vecka för Xbox. Även om en del info har några år på nacken och Spencer tonat ner betydelsen är en sak tydlig: Microsoft hade inte velat att allt detta skulle läcka ut till allmänheten. Det återstår att se om mer kommer sippra ut den närmsta tiden.