Ibland önskar jag att mitt liv var ett spel. Att jag kunde trycka på paus när allt är svårt, ladda om när jag gjort misstag, ge mig ut på livsfarliga äventyr istället för att försöka överleva i en monoton, trist verklighet. Men så är det inte. I livet finns varken pausknapp eller sparpunkter. Det som sker det sker, och vad jag gör lämnar konsekvenser ibland så stora att de inte går att reparera.

Save the Date kommer ändra din syn på vad spel kan vara.

I den visuella novellen #Save the Date vill jag ändra någons öde. Jag ska ut på dejt med en tjej, men oavsett vart jag tar henne, säger eller gör leder den alltid till hennes brutala död. Jag har tre restauranger att välja mellan och ännu fler dödsfällor att undvika. Jag måste hålla henne undan från besynnerliga faror som ninjor, sjömonster och utomjordingar. Samtidigt som jag i konversationerna inte får låta henne tappa intresset eller tro jag är galen. I desperata försök att rädda henne använder jag mig av alla spelets medel. Som att spara när jag vet att det inte kommer gå bra, att ladda om när jag misslyckats. Och jag har det viktigaste av allt: oändligt antal försök.

Utvecklaren Chris Cornell tar alla regler man lärt sig som spelare och vänder dem upp och ned. Efter årtionden av spelade tror jag mig veta hur allt går till, vad jag ska göra för att rädda dagen och hur det hela kommer sluta. Men så är det inte här. Att försöka göra framsteg i Save the Date är som att blint ta sig över ett fullpackat minfält. Att försöka övertyga min date om att allt utspelar sig i ett spel, att hon kommer att dö och att man har spelat om händelserna flera gånger är allt annat än enkelt. Jag framstår snarare som en psykopat när jag försöker, precis som jag hade gjort i verkligheten.

Oförutsägbart och bisarrt. Cornells spel liknar inget annat.

Men för varje konversation lär jag mig något nytt om henne, ledtrådar för hur jag ska få henne att förstå vad som faktiskt sker. Varje liten utveckling och insikt känns mer givande och triumferande än segern över vilken slutboss som helst. Så för den som har tålamod att ta sig igenom vad som känns som en enorm vägg av förluster och som kan tänka utanför konventionernas gränser väntar något fantastiskt. Kanske inte något du förväntar sig eller vill ha, men fortfarande något som lämnar dig att fundera över vad spel faktiskt är.