Nu kan din spelrigg kompletteras med headsetet Rig från Plantronics, som täcker behovet av att prata i telefon och spela samtidigt.

Jag får börja med ett litet erkännande, #Plantronics är inte det första företaget jag tänker på när det handlar om prylar för spelare. Visst gör de produkter i Gamecom- och .Audio-serierna, men Plantronics är ett företag som jag instinktivt associerar med kontorsprylar och handsfree för mobiltelefoner. Så min första tanke när det ramlar ner ett gamingheadset från Plantronics – kan det vara något att ha?

Första intrycket är nästan tillbakadraget, antingen billigt eller designmässigt minimalistiskt beroende på hur man vill se på saken. Som ett headset en kontorsbaserad vitskjortad Mac-spelare skulle trivas med. Plantronics Rig erbjuder inte heller en massa virtuella surroundprylar och såna teknikaliteter utan tvärtom är det "bara" ett par stereolurar med tillhörande brusreducerad mikrofon.

Det medföljer faktiskt två mikrofoner, så du kan välja om du vill ha en mikrofonbom eller en sladdmick. Kåporna är av den omslutande modellen, och de mjuka öronomfamnande kuddarna i kombination med den låga matchvikten (265 gram med bom, aningen mindre med sladdmick) får headsetet att sitta riktigt bekvämt på huvudet. Inga problem med långa spelsessioner här inte.

Om Plantronics arbetat med att göra lurarna så oansenliga som möjligt, så har man inte gjort samma sak med ljudet. I en del avseenden har Rig samma ljud som det har framtoning: inga skrytbyggen, inga bisarra påhitt för att förknippas med någon klichéartad gamingprofil. I stället erbjuder headsetet kort och gott ett väldigt bra ljud. Inga överdrifter, bara en genomarbetad klar ljudbild hela vägen från mycket detaljerad bas hela vägen upp till diskantregistret. Plantronics bevisar med all önskvärd tydlighet att de har ljudkunskaperna att tillfredsställa en grupp som har betydligt högre krav på ljud än växeltelefonister – spelare. Man har inte lagt ner lika mycket arbete på mikrofonerna som på lurarna. Oavsett vilken av mikrofonerna du använder får du helt okej ljudåtergivning, men utan att bli imponerad på något sätt.

Plantronics försök att göra något tekniskt speciellt med Rig är den medföljande puckliknande mixern. Tyvärr är den fasligt plastig, men dess funktion är riktigt genomtänkt. Anslut den till din dator eller spelkonsol, och du får tillgång till en smidig volymkontroll och en equalizer med inställningarna Pure (ingen ljudbearbetning), Intense (mer utpräglat mellanregister) och Explosive (tyngre bas). Den sistnämnda är faktiskt riktigt praktisk eftersom Rig, i likhet med de flesta lurar, tappar bas på låg volym. Då ser Explosive till att det blir helt okej bas omständigheterna till trots.

Så långt inget otroligt spännande, men det är nu som det visar sig att mina förutfattade meningar om Plantronics som konstruktörer av praktiska kontorsprylar visar sig ha en del substans. Du kan även ansluta din mobiltelefon till mixern, så när någon ringer svarar du med lurknappen på mixern och använder headsetet för att prata i telefon. Telefonen och datorn/konsolen har individuella volymreglage, så att du kan prata i telefon och samtidigt ha spelljudet på i bakgrunden för att inte missa något. Däremot behöver du växla mikrofonfunktion med ett vippregalge på mixerns ovansida beroende på om du vill använda micken till spelet eller till telefonen.

Ut och rasta pudeln

Det kunde inte vara enklare att använda Rig med en dator, det är bara att ansluta den till en usb-port och allt är klart. Inga extraprogram för att det ska fungera eller för konfigureringar och anpassningar – anslut och kör. Ytterligare en trevlig detalj med Rig är att den inte är datorexklusiv. Den fungerar precis lika bra som headset för Xbox 360 och Playstation 3 utan att göra avkall på vare sig ljudkvalitet eller funktion. Att den dessutom ger dig möjligheten att svara i telefon samtidigt som du spelar, det känns som en liten extra bonus.

Så var gäller min initiala förutfattade mening angående att Plantronics ägnar sig åt att designa hamsterhjul för kontorsråttor som irrar omkring i labyrintliknande kontorslandskap, där får jag göra en halv pudel. De gör sånt också, men med Rig visar de att de kan mer än så. Som att göra headsets med bra funktion och ljud.

PCKaffe - visst håller jag med dig i mycket du skriver, men frekvensomfånget och materialet är intressanta vid jämförelse med andra lurar. Sen tycker jag du absolut ska försöka få tag i ett ex av RIG:en att verkligen lyssna på högupplöst musik med - de... 03/04 Vad jag undrar mest över är om det har samma hållbarhet som plantronics kontors headset. Jag har många gånger tänkt tanken att om någon bara kunde göra gaming lurar som likt plantronics kontorsheadset faktiskt var gjorda för att användas 8h om dagen i... 27/10 Du har helt rätt i att frekvensomfånget inte är A och Ö, men det säger ofta mycket om vad de satsade på när de byggde luren. Jagar de rent ljud så betyder det ofta att de drar ut lite på frekvensomfånget, det finns självklart undantag men hittills har... 23/10 Nu är det så att frekvensregistret inte säger speciellt mycket om hur ett par hörlurar (eller högtalare) upplevs. Bara för att elementen kan spela upp en viss frekvens betyder inte att det göra bra. Jag kan till exempel inte med elektrostatiska hörlurar... 23/10 Designers slutat för dagen, de ser väl lika bra ut som allt annat på marknaden? Det måste inte se ut som en alien eller fatal1ty själv. 22/10 jag gav upp att köpa plantronics när jag slet ut 3 par på ett år, men det var ju ett par år sen, man får hoppas att kvaliten har blivit bättre nu 22/10 Jag skulle gärna köpa den där pucken separat för att kunna mixa telefon och datorljud, någon som känner till en sådan fristående produkt? 22/10 jag skulle fortfarande vilja se en graf över frekvensrespons. 22/10 Haha där fick jag =) 22/10 För kasst frekvensomfång. Och jag föredrar renare ljud utan konstiga basförstärkartrams. Ytterliggare ett gamingheadset som fokuserar på att vara coolt istället för bra. Nejtack, mina Audi Technica ATH M50 får stanna. 22/10
Skicka en rättelse