En mycket klok man sa en gång att det alltid är svårt att recensera spel man vet kommer bli bättre redan nästa år. Den kloke mannen var förstås jag själv och spelet i fråga var NHL 10, men nämnda tes är högaktuell också för syskonspelet FIFA 10.

Frågan ni ställer er är förstås om spelet är värt ett köp alls. Eftersom jag vet att ni redan tittat på betyget här till höger har ni också listat vad jag tycker om den saken. Men låt mig förklara varför, ta min hand - som de där knattarna innan Champions League-matcherna - och följ med mig in på arenan.

Snålt om nyheter

Generöst på alla andra sätt

Att den mest påtagliga förbättringen i FIFA 10 är 360-gradersdribblingar skvallrar om att spelet inte kommer med några större revolutioner. Nämnda uppdatering är dock varmt välkommen och tillsammans med grymma animationer, en detaljrikedom utöver det vanliga och känslan av att du verkligen spelar fotboll blir helheten riktigt, riktigt bra.

En annan efterlängtad funktion är möjligheten att öva på, och göra egna, frisparksvarianter. Du kan spela in rörelsemönster för dina spelare, testa om varianten är något att ha, justera och sedan spara ner den och använda den under match. Med lite planering och slughet kan du med hjälp av det här verktyget grundlura motståndarna, mänskliga som datorstyrda.

Flytet är överlag helt kanon, men ibland är dina spelare dåliga på att hålla bollen nära sig (fortfarande!), något som gör att du kan bli av med bollen väldigt snabbt om du inte reagerar kvickt nog. Stundtals kan detta bli ganska irriterande, men när man minuten senare sätter en dribbling och avslutar med ett skott som går ribba in är irritationen som bortblåst.

Management-läget, där du tar på dig både finkostym och matchställ, har också fått sin beskärda del uppdateringar. Men tyvärr når det inte i närheten av spelen som är speciellt inriktade mot denna spelvariant. Jag kan ibland tycka att man borde baka ihop FIFA med systerserien FIFA Manager för att skapa ett riktigt komplett spel, men det handlar väl som allting annat om pengar. Däremot förstår jag inte varför EA åtminstone inte kunde bjuda på highlights eller visar målen från de matcher man simulerar i management-läget.

Sparka boll på internet

Ett rent nöje

I onlinedelen kan du enkelt och snabbt möta andra spelare som ligger någorlunda nära din egen färdighetsnivå. Detta fungerar riktigt bra, även om jag ibland fick motståndare som gör att man undrar om det inte är Gud själv som klivit ner från himlen för att spöa skiten ur en stackars recensent från Sverige. När jag väl ruskat av mig den värsta förnedringen tar det dock inte lång tid innan jag vill köra igen.

Fri sportdryck resten av matchen till den som lägger händerna på ryggen.

Du har även möjlighet att spela något som kallas Live Seasons, där du följer ditt favoritlags riktiga spelschema och i efterhand kan spela om matcherna om du tycker att laget gjorde dåligt ifrån sig. Varje onsdag hämtar du hem uppdateringar från den riktiga världen. Värt att påpeka är att detta ”endast” gäller Premier League, La Liga, Ligue 1, Bundesliga, Serie A och mexikanska Primera Division. Och just ja, det kostar extra. Vi har inga exakta prisuppgifter men det lutar åt omkring 100 kronor per säsong. Men det är inte skrivet i sten, vi återkommer om uppgifterna är fel.

Servern svarar inte

Jo, det gör den. Men du är för ful

Med Gameface-funktionen är det meningen att du med hjälp av två foton ska få in ditt eget ansikte i spelet. En kul grej i teorin, men när jag försöker göra mitt eget Gameface är det strul hela vägen. Efter en dryg timmes klickande, väntande och svärande får jag i det absolut sista steget reda på att servern inte längre svarar. Om det är ett snällt sätt av EA att säga att jag är ful vet jag inte, men fungerar gör det i alla fall inte.

Du kanske fortfarande undrar om FIFA 10 är värt dina surt intjänade hundralappar, eller om du ska låta pengarna ligga kvar i spargrisen till nästa års upplaga. Frågan är rättfärdigad, men trots bristen på riktigt stora förändringar och nyheter är FIFA 10 ett fantastiskt spel. Serien fortsätter att lägga ribban riktigt högt och är så pass välgjort, detaljerat, sprängfyllt med innehåll och framförallt roligt att jag med gott samvete kan rekommendera er ett köp. Min gissning är att FIFA-serien kommer sitta relativt ohotad på den digitala fotbollstronen i ett par år till.

Mycket bra spel, känns mycket bättre rent spelmässigt jämförelse med 09:an, i mina ögon. Enda som stört mig hittills är att hur i helsike kan de svenska kommentatorerna sitta och snacka om att Henry ser ensam ut på topp, när han inte ens spelar i Arsena... 15/10 otroligt buggigt spel. helt sjukt att det kan släppa det. stor besvikelse pga buggarna. annars bra. 1/5 08/10 Är målvakterna fortfarande helt hopplösa? 07/10 Tyckte Fifa 10 var rätt trist gillar dom äldre bättre. 06/10 "Den kloke mannen var förstås jag själv." Haha, det fick mig att skratta! Bra recension! :) 06/10 En mycket mycket rolig detalj med svenska ögon är att Rasmus Elm kan kasta sina långa inkast och att han tar ALLA inkast på offensiv planhalva för svenska landslaget, vilket inte går om jag spelar med exempelvis mitt kära Liverpool där Johnson kastar... 06/10 Man kan ju tycka att dom borde nämnt det på kartongen när man köper FIFA till PC att det är inte är den senaste motorn. Man ser all reklam som EA spottar ur sig och screens på olika hemsidor, sen när man får hem det blir man fett besviken!! PES må ha... 06/10 Detta är mitt första FIFA-spel på mycket länge, säkert 10 år. Brukar vanligtvis köpa NHL-spelen men i år föll förstahandsvalet på FIFA efter att ha spelat demot (NHL kommer säkert att införskaffas det med :)). Tycker att spelet riktigt bra och ångrar... 06/10 Jag tycker att det är ett ett riktigt bra spel, dock så när man spelar Pro läget med, t.ex. barcelona så är barcelona ganska usla (dvs de andra spelarna), Messi t.ex. klarar aldrig av att dribbla någon men försöker hela tiden i alla fall (iof så har han... 06/10 Hur är det då med träning ? Kan man träna på frisparkar, hörnor etc med försvarande motståndare ? Arenan gör det inte riktigt realistiskt :) 06/10
Skicka en rättelse