Håller Epics decenniegamla smygshooter fortfarande? FZ:s Erik Cedervall sågar sig igenom pc- och Xbox One-versionerna i jakten på svar.

Jag är omringad. Vid varje hörn står de och väntar. Väntar på den perfekta tajmingen att rycka mig ur stolen och få migatt vilja pressa ansiktet i en skämsudde. Jag talar såklart om skämten.

Din mamma-jargongen ekar genom #Gears of War 4:s korridorer där varje punchline är som ett bokstavligt slag i magen. Är det här verkligen världen som Marcus och hans gäng räddade vet jag ärligt talat inte om det var värt det.

Storyn utspelas 25 år efter händelserna i trean. Militärmakten COG har tagit på sig uppdraget att återkolonisera planeten genom att bygga enorma fästningar som ska skydda befolkningen mot naturens krafter. Häftiga vindstormar härjar nämligen på landsbygden. Och på grund av odefinierade orättvisor har en liten grupp människor gjort uppror och sökt sig bort från militärjuntans järngrepp.

Gears of War 4 är svulstigt. Vad annars?

Min grupp får i uppdrag att plundra en av fästningarna. Vi blir såklart upptäckta och jagade av regeringens nya armé av tråkiga robotar. Det enda leder till det andra och en helt ny fiende dyker upp. De är exakt som Locust fast egentligen inte alls, övertygar manusförfattarna mig.

Huvudfiguren JD Fenix är som en Nathan Drake på anabola och kokain. Han pepprar ur sig vitsigheter snabbare än min kulspruta. Ibland önskar jag att utvecklarna #The Coalition hade implementerat VR-teknik bara så att jag skulle kunna sträcka mig in och strypa honom. Inte heller hans bihang av person ett och två erbjuder någon större karaktärsinnovationer. Hoppet återställs en aning när farsan Marcus dyker upp – men kommer nedkraschande när hans karaktär nu bara är en vresig gammal gubbe som hellre odlar tomater och jagar äppelpallande ungdomar.

Uncharted dyker upp i huvudet, och det är ingen slump då #Microsoft sneglat en hel del på serien när de investerade sina miljoner. Allt från karaktärer, actionmoment och humor har klistrats på, men med noll finkänsla. Resultatet blir en identitetslös skämtfest där kanske en tiondel av lustigheterna håller måttet. Till liten nytta, för när de väl dyker upp vet jag inte om jag ska skratta eller gråta.

Nathan.. nej JD Fenix.

Gears of War-serien har visserligen aldrig varit någon kandidat till Nobels litteraturpris, eller ens försökt för den delen. Men spelen har åtminstone haft förmågan att stå på egna ben. Alla, inklusive manusförfattarna, vet att muskulösa soldatmän har passerat sitt bäst före-datum. Fast när självdistansen i stort sett lämnat planeten, som i det här fallet, finns det inte mycket genuinitet att hålla kvar vid.

Trots allt finns det ändå potential, vilket uppenbarar sig i flerspelarläget. Efter några timmar i multiplayer blir det rätt tydligt var The Coalition lagt sitt krut. Förhoppningen hos utvecklarna är nog att Gears ska kunna slå sig in i e-sportsvärlden och på samma gång öppna för en bredare publik.

Den nya installationen blir också ett av de första spelen att lanseras med Microsofts Cross Play-funktion. Kampanjen på PC fungerade förvånansvärt bra med nästintill inga problem. Och från min multiplayererfarenhet på Xbox One har spelet levererat överlag smidig upplevelse i både gameplay och den innan matcherna.

Föregående Nästa
kollat en del på streamers som spelat spelet och grafikmässigt holy shit, men storyn vara rätt basic men fullt tillräcklig. Blir nog ett köp när det kommer ner i peng.. 09/10 sen står det såhär på första sidan i artikeln..." Kampanjen på PC fungerade förvånansvärt bra med nästintill inga problem. Och från min multiplayererfarenhet på Xbox One har spelet levererat överlag smidig upplevelse i både gameplay och den innan matche... 09/10 de timmar jag lagt ner på multiplayern är kanske en 10 eller så, så det är väldigt tråkigt att se att följande står i artikeln,-': "spelmekanik återstår med ett skakigt coversystem som skrämmer iväg snarare än lockar nya spelare" Vad menas med det? Vart... 09/10 Spelat halva natten och ett antal timmar på fredagen,..kan inte säga ngt om kampanjen än mer än att jag gillar inte robotar, det r inte gears of war för mig..men är på 1'3 bara så för tidigt att säga annat mer än att karaktärerna är ok än så länge,en... 09/10 Spelar ingen roll vad det för får betyg. Har alltid diggat GoW serien. Förbokat och klart. 08/10 På natten blir Kilman... Killman! Dåligt skämt åsido. Wow. Det brukar bli diskussioner kring betyg men detta var smått bananer. De som gapar mest är uppenbarligen smått frälsta i Gears. Och de åsikterna är tydligen mer relevanta än Eriks. Särskilt när... 08/10 Herre gud... Det är ett spel. Nu får ni lugna ner er några hekton. Inte direkt som att Erik kommer smyga in till er på natten och ta skivorna ifrån er. Det är mer en Kilman-grej. 08/10 Märklig recension. Han fick väl inte skivan o funka i sin PS4a o hittade på resten från twitch strömmar.... 08/10 Det tycker jag att jag gjorde utan att bli långrandig. 07/10 Hmm.. så uncharted 4 har väldigt mkt nytt jämfört med de tidigare uncharted? För det är inte vad jag sett och upplevt iaf. Storyn är bra i dom spelen om än lite sämre och tråkigt förutsägbar i nr 4. Likväl så gäller samma sak med Gears of War då de 3... 07/10
Skicka en rättelse