Det kan vara vanskligt att så övertydligt gå in för gullig estetik. Ganska ofta känner jag att det blir sökt, tillgjort och ärligt talat ganska irriterande. A Hat in Time hör inte till den skaran. Det här är ett svårartat charmigt spel som inte bara smälter även de hårdaste av hjärtan – det råkar också vara ett fyndigt plattformsäventyr.

A Hat in Time är närmast orimligt charmigt, men lyckligtvis också ett riktigt bra spel.

Uppenbarligen har många saknat 90-talets färgstarka plattformsäventyr i 3D, vilket inte minst märktes på hur peppade folk var på Yooka-Laylee. Nu fick det spelet ganska blandad kritik i slutänden, och jag var personligen inte särskilt förtjust i det. A Hat in Time, däremot, lyckas väldigt bra att fånga både charmen och spelkänslan som är så viktig för genren.

I centrum står en liten flicka som, efter en olycka med sitt rymdskepp, måste besöka diverse världar för att hämta en massa mystiska timglas som hon behöver för att ta sig hem igen. För att lyckas med detta behöver hon naturligtvis hattar. Magiska hattar, närmare bestämt, alla med sina speciella egenskaper.

En hatt gör så att hon kan springa snabbare, en annan låter henne bli ett isblock, och en tredje gör så att hon kan kasta bomber. Utöver det kan hon också fästa märken på hatten som kan ge bonusförmågor, som möjligheten att åka moped istället för att springa.

Viktigast för att ett plattformsäventyr ska fungera är en skarp bandesign, och här har utvecklarna lyckats riktigt bra. Det har ett och annat frustrationsmoment där kameran kan bråka, och buggar gör att du ibland fastnar på konstiga ställen, men överlag är det ett skönt flyt i utforskandet. Vissa banor är väldigt öppna, och du kan springa runt och samla och utforska bäst du vill. Andra är mer styrda och har mer specifik mekanik – som ett uppdrag där du ska smyga runt i ett spökhus, och ett där du ska lösa ett mord på ett tåg. Med andra ord är A Hat in Time riktigt varierat, och jag kan ana influenser från allt från Super Mario 64 till Psychonauts.

Plattformar finns numera i tre dimensioner.

Kontrollerna sitter för det allra mesta som de ska, och låter dig ta dig runt i miljöerna i ett skönt tempo. Enstaka gånger kan det vara lite lurigt att förstå exakt vad man ska göra, vilket mest känns som en frisk fläkt. Så länge du utforskar och testar saker kommer du att hitta hemligheter, nya prylar, mössor och timglas på löpande band, för det finns mycket att upptäcka i A Hat in Time. Trots enstaka frustrationsmoment så är det svårt att inte sitta där med ett ganska så konstant leende på läpparna jag spelar. Den där färggranna glädjen spelet vill förmedla känns aldrig tillgjord eller falsk. Som ett vitaminpiller i höstrusket.

Fotnot: Steam-versionen testad, spelet finns också till PS4 och Xbox One.

A Hat in Time
4
Mycket bra
+
Otroligt sött
+
Fyndigt
+
Varierat
+
Bra bandesign
-
Kameran kan vara något bångstyrig
-
Småbuggigt
Det här betyder betygen på FZ