I spel är vi vana vid att ha andras öden i våra händer. Genom våra handlingar påverkar vi stora och små skeenden. Ibland berörs vi, känner ånger eller frustration. Ibland viftar vi undan förstörelsen av hela planeter med en axelryckning. Allt handlar såklart om kontext, referensramar och spelutvecklares förmåga att levandegöra digitala individer.

We. The Revolution tar det här i en ny, spännande riktning, och placerar dig i en position där du kommer att känna, men samtidigt måste lägga ditt eget patos åt sidan. Du är domare i den franska revolutionstribunalen, mitt under brinnande uppror.

"1789 stormade uppretade folkmassor fängelset Bastiljen i Paris"

1789 stormade uppretade folkmassor fängelset Bastiljen i Paris. Under slagorden Liberté, égalité, fraternité skulle monarkin störtas och republik utropas. Mängder av medborgare, höga som låga, revolutionärer och kontrarevolutionärer, åtalas, fängslas eller avrättas. Ofta i summariska rättegångar, ibland i iscensatta processer med på förhand given utgång. Ibland i rättegångssalar där det åtminstone gjordes försök till att verkligen skipa rättvisa. Ingen går säker under den nyckfulla terrorregimen. We. The Revolution placerar dig i en sådan rättssal, där du inte bara måste ta hänsyn till bevisning och en jurys vilja, utan även folkets nyckfulla blodtörst, de styrande revolutionärernas intrigerande och inte minst din familjs känslor.

Dina domslut – frikännande, fängelse eller avrättning – påverkar alla dessa fraktioner och grupperingar. Du måste hela tiden vandra längs en knivsegg där ett misslyckande han innebära att din familj splittras, att du fråntas din tjänst, eller till och med att du själv arresteras som ett hot mot revolutionen.

Kolla in gameplay i filmen nedan, där vi visar upp en dag i domstolen, och efterföljande händelser.

Inför varje signatur du sätter på ett domslut går du igenom dokument, läser åtal och kopplar ihop händelseförlopp för att låsa upp frågor inför utfrågningarna av de tilltalade. Processen är i sig spännande och ger en inblick i de stora och små skeenden som för alltid förändrade Frankrike och i slutändan också Europa. Ibland är det inte helt klart vad som förväntas av dig som spelare, men det ligger också lite i spelets natur att det inte finns någon rak väg mot ett “gott slut”.

Att agera som en medmänniska 2019 skulle göra kommer att leda till att du själv hamnar under giljotinen, men det går heller inte att helt strunta i sin moraliska kompass. Resultatet är att spelaren tvingas in i en dans med djävulen. Jag försöker verkligen att inte ladda om spelet efter att saker och ting inte gått som jag tänkt mig, för den där ovissheten är kittlande. Och det känns mer än jag trodde att skicka någon in i döden, även om jag sitter framför en skärm. Med ett spel.

"Lika delar en spännande, estetiskt tilltalande historielektion som ett domstolsdrama"

Jag har svårt att kategorisera We. The Revolution. Det är lika delar en spännande, estetiskt tilltalande historielektion som ett domstolsdrama med inslag av kriminalgåta och äventyrsspelselement. Men i spelets ogreppbara natur ligger också dess storhet – nya element introduceras hela tiden, så du får inte luta dig tillbaka. Greppet att efter varje dag i domstolen komma hem till den väntande familjen och tvingas ta hänsyn till flera olika viljor som har åsikter dels om ditt yrkesliv, dels om dig som familjefar, är genialiskt. Det mänskliggör både huvudpersonens karaktär och de dilemman han ställs inför. Det tar ner dig på jorden.

Visst kan We. The Revolution kännas lite förenklat. De går såklart inte fånga exakt hur Paris bubblade av grupperingar med myriader av agendor. Rojalister, jakobiner, radikala montagnarder och måttfulla girondister buntas ihop i begripliga klumpar, men samtidigt tar det lite udden av komplexiteten som var franska revolutionen. Men det är enkelt att förlåta, för spelet är helt unikt i sitt slag, både i tilltal och utförande.

I spelet får du poäng för att minnas detaljer i förhören. Majoriteten rätt belönas med ett fryntligt “good job!” av utvecklarna. Jag vill gärna passa tillbaka det: Good job, Polyslash.

We. The Revolution finns på Steam och GoG.