Betyg sätts inte idag, då det inte vore särskilt rättvist. Vi avvaktar ett litet tag med det då undertecknad hittills bara sett en bråkdel av vad det "inte längre så öde ö"-livet har att erbjuda.

Det brukar heta att ingen människa är en ö, men i denna märkliga tid raseras broar och vi tvingas isär. Vi undviker kontakt för att rädda varandra och vardagen sätts både på prov och på paus. Broarna ska byggas upp igen och livet ska fortsätta. Sedan. Snart. Någon gång.

"Kalla mig Bamseponny"

Nintendo träffar mitt i prick med släppet av Animal Crossing: New Horizons, med en nästan otäck precision. När mångas liv är på stand-by och isolerade tar femte Animal Crossing-titeln i serien oss till en öde ö vi bit för bit bygger till en blomstrande, glad och kommersiell stad.

Och det sker just i detta nu. Inte sedan. Inte snart.

New Horizons är verklighetsflykt när den är som bäst. Jag, en rödlätt dumglad typ med pottfrisyr (kalla mig Bamseponny), har köpt Desert Island Get Away-paketet från Nook Inc. I likhet med andra Animal Crossings är detta en social livssimulator som händer i realtid. Klockan följer vår, och vår är precis vad det är nu; snön har smält och blommorna slår ut.

Den lilla ön öppnar snart upp sig mer och mer, och du har nycklarna.

Kan du drömma det kan du förmodligen crafta det.

Prylarna du bygger kan pryda både interiört och exteriört.

Nook Miles är en ständig morot.

Uspen med New Horizons är nybyggarkänslan. Jag kommer inte till en färdig stad, utan som värsta Robinson Kruse kliver jag iland på en paradisö med gnistrande sandstränder och en djungel av persikoträd, berg och breda floder. I Daniel Defoes roman hade Kruse visserligen inte sällskap av hurtige hönan Goose och björnbönan Tammy. Inte heller kan jag tänka mig att han hade despoten affärsmannen Tom Nook ständigt i hasorna, men annars så..!

"En djungel av persikoträd, berg och breda floder"

Med detta inte sagt att min första tid på ön varit händelsefattig. Tvärtom. Utvecklingen i New Horizons är snarare exponentiell. En sak leder till två och inom några timmar har min klara målbild blivit tio mindre delmål, och både anteckningsboken och hjärnan fullproppad.

Från en dag till en annan bygger jag ut mitt spartanska tält till en liten stuga med havsblått tak. På en trälåda sätter jag upp en Switch-konsol Nintendo skickade mig för att jag laddade ner nya patchen, och på väggen hänger jag upp en tavla på min idol, singer-songwritern K.K. Just nu önskar jag mig en riktig säng snarare än tältkojen, men ännu har jag ingen ritning.

Det robusta craftingsystemet – "DIY" – är nytt för serien, och passar såklart perfekt in i nybyggarkonceptet. Du kan bygga stort (broar) och smått (fågelholkar), men första tiden lär du ägna åt att smälla ihop metspön, yxor, spadar och andra verktyg. Det är med en suck jag konstaterar att ännu en vattenkanna brustit, och blir tvungen att limma ihop ytterligare en.

Lyckligtvis lär jag mig snart bygga tåligare verktyg som tär mindre på tålamodet.

För tålamod behöver jag som invånarrepresentant på ön. Det är på mina axlar mycket ansvar staplas och många stora beslut är mina att fatta. Nyss slog Timmy och Tommys lilla närbutik upp portarna, och jag satte första spadtaget. Tre nya typer är på väg till ön, och jag har valt ut tre tomter; en vid floden, en vid strandkanten och så den sista i skuggan av berget. Nu är det upp till mig att bygga önskat möblemang till husen. Dagens to do-lista är redan fylld.

Och imorgon öppnar – äntligen! – Blathers museum. Som jag väntat. Förrådet är fyllt med fjärilar, fiskar och fossiler och jag är spänd på att se samlingen växa och en dag, kanske, vara komplett. Insektssamlandet och fiskeriet är också en fin inkomstkälla, och så snart jag ser en skugga på vattenytan håvar jag fram mitt spö. Pengar, eller "bells", behövs för att betala av de ständiga huslånen till Tom Nook, eller shoppa i Nooks nätverk. (Ständigt denna Nook.)

Bo med konstiga grannar – precis som IRL!

"Djur hör hemma bakom lås och bom", konstaterar djuren.

Om våren blir fingrarna extra gröna.

Vintern var mild i år. Återstår att se hur nästa blir.

"Våra vanliga liv må vara strandsatta, så låt oss bygga ett nytt"

Nook Miles är en ny valuta i New Horizons och belönar dig för snart sagt allt du gör. Slit sönder verktyg: Nook Miles. Hälsa på dina grannar: Nook Miles. Fiska, fånga fjärilar, gräv upp skatter: Nook Miles, Nook Miles, Nook Miles. Du följer framstegen i din Nookphone (såklart) och för valutan kan du investera i exklusiva kläder och möbler, och framför allt verktyg som gör vardagen lite enklare. Bland det första jag köper är mer utrymme i min ryggsäck.

Det finns mer att berätta; om ilandspolade Gulliver, ojämställd multiplayer, trädgårdspåtande, vardagslunket, mysterieöarna, skattjakter, Nooks morgonrutiner och regnpromenader.

Men det, och mycket annat, får jag lov att återkomma till. Det är dock lätt att konstatera hur älskvärt nya Animal Crossing är, och frågan om vilket spel du skulle ta med dig till en öde ö har fått ett självklart svar. Våra vanliga liv må vara strandsatta, så låt oss bygga ett nytt.

Fotnot: Andra delen av recensionen, med sifferbetyg, läser du senare.