Ny höst, nytt Football Manager. Årets upplaga till ära valde jag att bege mig ut i Robin Hoods gamla trakter, närmare bestämt Nottingham Forest. En nykomling i Premier League som inför årets säsong spenderade över en miljard på nyförvärv med resultatet att man efter (i skrivande stund) 13 omgångar parkerar på sistaplats i ligan. Kan undertecknad lyckas bättre?

Huvudnyheten i FM 23 är förmodligen att Sports Interactive (SI) äntligen lyckats förvärva rättigheterna till de stora UEFA-turneringarna i form av Champions League och dess båda lillebröder Europa League samt Europa Conference League. Det är en uppdatering som gör föga för själva spelandet men desto mer för inlevelsen när turneringarna beträds, både visuellt och ljudmässigt i form av musik.

Champions League är med - äntligen!

Rent spelmekaniskt har det dykt upp några andra nyheter, men rent krasst får jag lov att påstå att jag både hade hoppats och förväntat mig mer av SI. Termen “feature bloat” har flitigt flängts runt i diskussioner kring FM genom åren, och det är inte utan anledning. Införandet av sociala medier i spelet må vara ett av de mest ökända exemplen, men årets upplaga har tyvärr ingen avsaknad på tillskott i detta avseende heller. Scoutingen har (än en gång) gjorts om, liksom rekryteringsprocessen i allmänhet. Funkar det smidigare? Nej. Innebär det fler menyer och knapptryck? Ja.

"Efter trettio timmars spelande har jag fortfarande ingen aning om varför"

Ett nytt grepp kallat Squad Planner (eller trupplaneraren för er som spelar på svenska) har införts i spelet, men efter trettio timmars spelande har jag fortfarande ingen aning om varför. SI själva kallar det för ett sätt att mer effektivt visualisera din trupp och planera ditt lagbygge, men allt du kan göra i detta verktyg kunde du redan göra på annat håll. Vad gäller visualisering av truppen så har vi dessutom redan både sätt som är mer lätthanterade och överskådliga (lagrapporten) samt mer detaljerade (anpassad lagvy).

En annan nyhet är att supportrarna får ta större plats. En supporterprofil har lagts till som visar vilken typ av supportrar man har - allt från ultras till medgångare - och hur stor andel de utgör, samtidigt som supportrarnas egna förväntningar och krav på mig och klubben tar samma utrymme som styrelsens. I mitt fall har tyvärr supportrarna ungefär samma förväntningar som styrelsen, men det vore intressant att se hur systemet ter sig om de båda tycker helt olika - kan man exempelvis få behålla jobbet om man är tillräckligt populär bland supportrarna trots att styrelsen tröttnat? Då styrelse och supportrar börjat med liknande värderingar i de klubbar jag undersökt är det ett system som dock tycks dröja mer än lovligt länge innan det ger eventuell utdelning.

Vid sidan om detta har SI förstås även lagt ned en del krut på matchmotorn. Tyvärr dock inte till den grad att alla lär vara nöjda - inklusive undertecknad. Matcherna flyter förvisso bättre med naturligare animationer - framförallt målvaktsingripanden - men det är fortfarande många lustigheter som föregår. En personlig “favorit” bland de nya tillskotten i FM 23 är spelares förmåga att kanalisera Kevin De Bruyne och slå helt magiska genomskärare i tid och otid. Kul om man tränar Manchester City kanske, mindre kul att se det hända med Sylvia i svenska division 1.

Så mycket mer har FM 23 dock inte att komma med. Efterfrågade förändringar såsom ett omarbetat system för fasta situationer, uppiffad grafik eller en uppdatering av det sedan länge glömda förbundskaptensjobbet lyser med sin frånvaro. Fokus har lagts på annat håll. Något som tydliggörs på ett nästan pinsamt sätt i hur “Dynamic Manager Timeline” - en tidslinje som visar min managers milstolpar - presenteras som ett av årgångens främsta tillskott. Jösses.

Tidslinjen - en av årets milstolpar, menar SI.

"Jag har lika kul som alltid när jag spelar FM"

Nu låter jag måhända väldigt negativ. Verkligheten är lite mer nyanserad; FM 23 är inte en bra uppföljare men det är likväl en påbyggnad av den sedan länge överlägset främsta titeln som finns på marknaden för en tränarsugen fotbollsnörd. Jag har lika kul som alltid när jag spelar FM, men det är svårt att motivera ett köp av FM 23 för spelare som redan äger föregångaren. För nytillkomna är Football Manager dock en given rekommendation - oavsett upplaga.

Men hur gick det för mitt Nottingham då? Tackar som frågar - efter en inledande kräftgång spelade vi upp oss rejält och nådde till och med en Champions League-plats, om än mycket tack vare diverse kraftigt underpresterande Londonlag. Således får nu även Forest-fansen ta del av FM 23:s bästa tillskott - CL-hymnen. Die Meister, die Besten, les grandes équipes, the champions!

Fotnot: Football Manager 2023 släpps den 8/11 till pc, Playstation, Xbox, Switch, Mac, Ios och Android. Testat på pc (AMD Ryzen 7 3700X, Geforce RTX 3070, 16 GB RAM).

Football Manager 2023
3
Bra
+
UEFA-rättigheter - äntligen!
+
Vissa framsteg i matchmotorn
+
Alltjämt ett fantastiskt managerspel…
-
…men en svag uppföljare
-
Trupplaneraren?!
-
Efterfrågade uppdateringar är fortsatt efterfrågade
Det här betyder betygen på FZ