"Nintendo vill inte att Marios äldsta arv ska glömmas bort"

I begynnelsens vagga fanns en mustaschprydd liten snickare i blå hängselbyxor och röd mössa: Jumpman. Denna herre bytte senare både namn och karriär. Jag pratar om allas vår Mario som senare fick en bror och som tillsammans bildade duon Super Mario Brothers. Nintendo vill inte att Marios äldsta arv ska glömmas bort och ger oss en liten historielektion i form av Mario vs. Donkey Kong.

Detta är en remake av pusselspelet till Game Boy Advance från 2004 med samma namn, som lånar grunden från original-Donkey Kong. Det blandar även in mer moderna saker som vi blivit vana vid att se under Marios historia. Här finns det charmiga Mario-tjoandet och rörelsemönstret är inte fullt lika stelt som i första Donkey Kong utan har fått en modernare touch.

"Ät soptunna, Donkey Kong!"

Pyssligt så det förslår.

Mario hänger i.

Rivaler sedan urminnes gaming-tider.

Berättelsen handlar inte heller om att Donkey Kong kidnappat Pauline utan är snällare, då apan istället stulit massa Mario-leksaker. Tydligen är detta ett nog så hemskt brott då Mario jagar efter Donkey Kong genom drygt 130 kluriga banor för att få tillbaka dessa. Nåja, i alla fall 100 kluriga banor för de första känns ärligt talat mest som en uppvärmning. Upplägget är enkelt: du löser problem på tvådimensionella banor för att nå en nyckel och sen låsa upp en dörr. Det finns även paket att samla och dessa funkar lite som stjärnorna i vanliga Mario-spel. Tanken är att kunna gå tillbaka och samla alla missade paket när spelet är avklarat. Det finns även banor där jag ska guida en hord av små Mario-leksaker och alla banorna är uppdelade i världar efter typiska Mario-teman, så som isbanor och djungelmiljöer. Mellan världarna finns det också bosstrider (bosspussel?) så spelet saknar inte variation.

Mario vs. Donkey Kong har även ett samarbetsläge för två personer men tyvärr är banorna inte skräddarsydda för detta. Istället har man helt sonika lagt in så det är två nycklar som ska till låset. Det blir förstås klurigare och lite roligare med två, men samtidigt känns det slappt designmässigt.

"Varm i hjärtat när jag såg vinrankorna från Donkey Kong Jr"

Den grafiska stilen är tagen från New Super Mario-serien och vid det här laget känns den stilen lite som ett "jaha". Den är bekant, och känns lite billig. Det ska dock sägas att spelet har en hel del charmig nostalgi att bjuda på i fienderfaunan, och olika pusselmoment känns igen från Mario och Donkey Kongs historia. Personligen blev jag varm i hjärtat när jag såg vinrankorna från Donkey Kong Jr. Ett av mina första spelminne med Donkey Kong var nämligen en Game & Watch med just det spelet som jag fick av min pappa.

Mario Vs. Donkey Kong saknar lite av den där patenterade Nintendomagin och kan även kännas lite snålt designmässigt. Men allt som allt är det ett charmigt litet pusselspel som passar utmärkt på det bärbara formatet även om problemlösningarna ibland är lite väl lätta.

Mario vs. Donkey Kong
3
Bra
+
Många banor
+
Roligt historiskt dokument
+
Passar utmärkt för det bärbara formatet
-
Känns lite billigt designmässigt
-
Co-op-delen är förlorad potential
-
Väl lätt ibland
Det här betyder betygen på FZ