Svenska Stunlock Studios vampyrspel V Rising har varit i early access sedan 2022. Spelets första version tog världen med storm, och två år senare reser det sig nu vampyren äntligen upp ur sin dammiga kista för att övergå i version 1.0. Spelet är därmed så färdigt attt det är redo för ett betyg.

V Rising är ett överlevnadspel i vampyrkostym som lånar komponenter från lite här och där. Det finns samlande och byggande, men även en solid actiondel som lånar från Diablo och andra populära actionrollspel. Dessutom har Skövdegänget satt ihop en hyfsat intressant berättelse om klankring mellan vampyrer, krig med människor och så förstås vampyren med stort V – Dracula.

"Det är där jag till slut får utmana vampyrernas vampyr"

Som nyvaken blodsugare är det förstås inte bara att valsa in hos Dracula och fråga om jag kan få sitta på hans tron. Jag behöver bygga upp mina krafter och etablera mig i den öppna världen. Detta gör jag genom att döda fiender och bygga ett eget slott så jag sen kan uppgradera utrustning, vapen och förmågor. När jag är stark nog kan jag ge mig på olika hjältar i världen. Dessa bär på så kallat v-blod, som jag behöver det för att göra mig stark nog att utmana Dracula. V-blodet låser upp mer uppgraderingar på både karaktär och slott, och det gör i sin tur att jag kan ge mig på starkare v-blodbärare. Detta är V Risings spelloop och målet är att nå slutområdet som kallas ”The Ruins of Mortium”. Det är där jag till slut får utmana vampyrernas vampyr. Denna del är också helt ny och fanns inte i early access.

Det finns flera sätt att spela V Rising. Jag kan hoppa in i en redan etablerad värld som någon annan skapat, eller så kan jag skapa en egen server med kompisar. Men det går även att spela helt själv. På en egenskapad server finns det massa olika inställningar att pilla på så att svårhetsgrad och annat kan anpassas efter tycke och smak.

Som sig bör i en vampyrsaga går världen åt det gotiska hållet. Det finns till och med en visst typ av dysterhet och mörker när solens strålar tittar fram genom trädgrenarna. Stämningsfullt är ordet jag letar efter och det något som Stunlock lyckats med riktigt bra.

"Som vampyr går det dock inte bara att hänga runt som en vanlig dödlig"

V Rising är ett spel som har det där ”Jag ska bara…” så att man sitter kvar två timmar till och fortsätter bygga på sitt slott. Till skillnad från i early access-perioden kan man nu bygga flera våningar på slottet i stället för bara ett plan. Du kan dock inte längre slå ner dina bopålar var du vill i världen, nu finns det färdiga så kallade tomter man får börja bygga på. Fördelen med det är att tomterna är lite mer anpassade för byggande, men nackdelen att valfriheten blir lite mindre. Det går senare att flytta hela slottet till nya tomter om man ledsnar på platsen man började bygga på.

Som vampyr går det dock inte bara att hänga runt som en vanlig dödlig. Jag behöver färskt blod, både för hälsan och som bränsle till mina vampyrförmågor. Och blod får jag förstås från andra levande varelser. När jag huggit ned en del av deras liv så får jag möjlighet att suga lite från mitt offer. Blod ger också bonusar, olika beroende på vem jag dricker från. Att festa i sig människoblod ger bättre bonus än att använda råttorna som små Festispaket.

Världen känns levande och det händer hela tiden dynamiska saker: rövarband stryker omkring, en hästvagn som kan rånas dyker plötsligt upp, med mera. Annars handlar mycket om att hacka fiender och samla material, och då är det tur att själva stridandet är roligt. Det är inget nytt under solen (fullmånen?), men det känns väldigt tillfredställande att hacka fiender till blodmos när jag jagar uppgraderingar till min vampyr. Spelet är gjort med tangentbord och mus i åtanke, men det går också att använda handkontroll vilket jag tycker funkar utmärkt.

Kontrollerna kan vara lite udda att lära sig då de påminner om fps-styrning, fast i fågelperspektiv då. Men de funkar bra när man vant sig. Musik och stämning är på topp och det finns alltid något att sträva efter i världen. Spelloopen har bra balans, det blir inte för grindigt eller överväldigande som andra överlevnadsspel kan bli. V Rising är därför ett roligt spel med mycket spelglädje. Har du dessutom några kompisar att suga blod tillsammans med blir det extra kul.

Fotnot: V Rising släpptes till pc den 8 maj. Det ska släppas till PS5 under 2024.

V Rising
4
Mycket bra
+
Kul och givande spelloop.
+
Roligt stridssystem.
+
Väl avvägd grinding.
-
Kontrollerna kan vara lite knepiga i början.
-
Hade gärna haft lite mer variation i mitt vampyrskapande.
Det här betyder betygen på FZ