En vit vinter som denna är skid- och snowboardåkarna i sitt esse. Vi har dragit på oss pjäxorna och följt efter i 2k Games nya brädåkarlir Amped 3.

Det bör sägas att jag aldrig gillat snowboardåkare. Själv är jag snarare den som ger de förbaskade pistmarodörerna ett rapp i knävecket med min stav när jag susar förbi nedför backen. Men i spelens värld ser jag plötsligt syftet med att slunga mig ut över livsfarliga stup och samtidigt göra dödsföraktande konster. För visst sjutton ser det härligt ut.

2k Games och systerföretaget 2k Sports lever i en vardag där man ständigt får slå uppåt för att ta in på marknadsandelar kontrollerade av konkurrenter med större resurser. När det kommer till snowboardåkandets vara eller icke vara är det främst SSX från EA BIG som bjuder på motstånd till 2k Sports Amped-serie och utåt sett är de två spelen snarlika. Men när man tittar under ytan är det som att Garry Kasparov skulle möta Linda Rosing i en schackturnering, den ena djupt intresserad av den bakomliggande tekniken medan den andra egentligen bara vill glida före i liftkön. Och konstigt nog lägger jag i det här fallet mina pengar på Linda.

Var spenderar du ditt sportlov?

För enkelhetens skull så kan man säga att Amped 3 mer är som ett sportlov i skidbacken än en dag i trickturneringen. Lite som om Grand Theft Auto mötte snökanonen ungefär. Storyn i spelet kan snarast beskrivas som helt vrickad på ett härligt sätt. Det är animerade robotar, karmarelaterade trickhistorier och talande marknadsföringsgrisar i en riktigt härlig kompott, som du egentligen måste se själv.

Du börjar med att skapa den tjej eller kille du vill åka med. Du har många alternativ i utseendet, visserligen inte lika många som i The Sims-liknande spel, men ändock fullvärdiga möjligheter för dina kreativa lustar. Tillsammans med sina vänner beger sig sedan din karaktär till den första av sju skidorter där du fullkomligen kastas ut bland utmaningarna.

Utspritt över bergen, som in sin tur är indelade i olika områden, finns mängder av utmaningar. Vid sidan om ?story challenges? som för handlingen framåt finns vanliga uppdrag, vilka kan handla om allt från att få så mycket trickpoäng som möjligt på kortast tid till att åka kälke utför ett stup och skada sig maximalt i fallet. Tillsammans med faktumet att spelet använder sig av fysikmotorn Havok borgar detta för många härliga skratt när ens karaktär på ett helt oblodigt vis med bästa ragdoll-fysik studsar nedför berget.

Det finns dessutom "media callouts", en slags utmaningar du snart finner dig själv åka rätt in i från stund till stund, utan att det från början var planen. Tanken är att det på vissa platser längs med pisten finns filmkameror, som du kan få respektpoäng genom att stila inför. Skulle du mot förmodan tröttna på bergets utformning kan du med verktyget ?park builder? lätt bygga egna hinder av allt ifrån gummidäck till hela bussar.

Varför inte en tur i badkaret?

Spela dina kort väl och pudret på ett ställe byts ut mot likvärdigt vitt pulver fast med svårare utmaningar på ett annat. Efter en kort stund låser du upp fler delar av berget och senare får du även färdas till andra orter och således andra berg. Och miljöerna är enorma. Utan minsta antydan till laddningstider kan du ta dig runt hela berget, med alla backar såväl pistade som opistade. Vill du i stället åka uppför kan du raskt byta till snöskoter och sätta fart i den något ovanligare vertikala riktningen, för att vid toppen kanske byta till en av dina slädar (som till exempel ett badkar!) och åka utför igen. Sportlovsresa snarare än trickturnering, som sagt.

Amped 3 är ett typexempel på hur ett snowboardspel i min mening ska vara. Känslan som målas upp är en snötäckt variant av australiensisk surfarmentalitet (chill, dude!) och med över 300 härliga musikspår och flertalet riktiga proffs som lånat ut såväl kropp som röst så är det ett recept som går hem. Det finns till och med flerspelarläge i viss mån och hade flerspelarläget varit ännu bättre så hade det faktiskt blivit en klockren femma i betyg. Amped 3 är ett spel som du helt enkelt bara vill ha till din 360, oavsett om du gillar snö eller inte.

Skicka en rättelse