Läsare med gott minne vet att Microsoft i samband med fjolårets branschmässa E3 förklarade att man skulle flytta fram datorns position som spelplattform. Genom att uppfylla en rad designmässiga kriterier är tanken att spelupplevelsen på en pc skall bli mer lättillgänglig, inte minst för användare som i vanliga fall tyr sig till konsolmarknaden för att tillgodose sina spelbehov. Ett nyckelinslag är att handkontroller avsedda för Xbox 360 skall fungera ihop med de så kallade Games for Windows-spelen.

För att i praktisk mening ge en pc tillgång till trådlösa 360-tillbehör har Microsoft i dagarna lanserat Xbox 360 Wireless Gaming Receiver for Windows - en tändsticksaskstor dosa som fungerar som sändare och mottagare för de radiosignaler som Xbox 360 använder. Enheten kan köpas separat eller i ett paket med en joypad för Xbox 360 - ett alternativ som understryker just tillgången till handkontroller som främsta försäljningsargument (dock är såväl Microsofts trådlösta ratt som headset kompatibla med Gaming Receiver - i manualen utlovas därtill framtidsgaranti för kommande och ännu ej tillkännagivna 360-tillbehör).

Enkel installation

- men tveksamt mjukvarustöd

Anslutningen är enkel - koppla in dosan i en ledig USB-port och installera drivrutinerna från den medföljande cd-skivan. Smidigt och nära på idiotsäkert. I likhet med Xbox 360 har enheten en synkroniseringsknapp för att hitta vilsna tillbehör som av någon anledning inte kan upprätta radioförbindelse. I mitt fall krävdes ett ensamt synkroniseringsförsök då jag vid första uppkopplingen valde att använda en handkontroll som normalt används med en 360-konsol. När en handkontroll väl är ansluten markerar lysdioder på den så kallade guideknappen vilken plats den tilldelats (precis som med Xbox 360 kan Gaming Receiver samtidigt kommunicera med fyra joypads och därtill ytterligare fyra trådlösa headsets).

Väl uppkopplad svarar datorn snabbt på handkontrollen vars knappar och analoga joysticks alla finns tillgängliga för Windows att använda. Där hårdvaran gör ett utmärkt jobb lämnar emellertid mjukvaran en hel del att önska. Stödet för handkontrollerna sker genom spelgränssnittet DirectInput. I klartext - alla Windows-spel som stödjer joysticks och som utvecklats de senaste tio åren även fungera tillsammans med Gaming Receiver, åtminstone på papperet. Verkligheten är dock inte fullt lika friktionsfri som teorin gör gällande.

Även om spel av varierande ålder (som Need For Speed Hot Pursuit 2, Flight Simulator 2004 och Race Driver 3 Honda Civic) hjälpligt fungerar med handkontroll är det en process som kräver den ena inställningen efter den andra. Spelen är helt enkelt inte gjorda för joypads och måste manuellt konfigureras. Av den handfull titlar jag själv tittat närmare på är det bara MotoGP 3 och det Games for Windows-anpassade LEGO Star Wars Trilogy 2 som gått att spela direkt utan anpassningar. För den som är beredd att göra sig besväret med kontrollinställningar väntar dock en sällsynt luxiös upplevelse. Handkontrollens sammanlagt 17 knappar öppnar dörren för synnerligen tilltagna konfigurationsmöjligheter - något som kommer väl till pass i sportspel som NHL 07 och Pro Evolution Soccer 3 vars omfattande kontrollschema i praktiken omöjliggör tangentbordsspelande.

Microsoft kan knappast beskyllas för att spelindustrin i historisk mening inte valt att prioritera handkontroller. Däremot har företaget ett självklart ansvar för den programvara man levererar med Gaming Receiver - och här finns krafttag att göra. Stödet för 360-kontrollens vibrationsfunktion är knapphändigt och det statusfönster som är tänkt att visas när man trycker in joypadens guideknapp kan inte alls öppnas i spel som körs i helskärmsläge. Att handkontrollen dessutom inte manuellt kan stängas av med mindre än att man tar ur batterierna bidrar ytterligare till den ofärdig känsla drivrutinerna ger. Amatörmässigt, Microsoft - ni vet bättre än så här.

Billig lyxartikel

- men kanske före sin tid

Trots ett pris på ett par hundralappar - exklusive handkontroll - känns Gaming Receiver som en lyxartikel. Det få antal spel som fullt ut stödjer handkontrollen gör köpet, prislappen till trots, svårmotiverat. Jag kan inte låta bli att fråga mig om Microsoft är före sin tid eller har man tagit fram ett tillbehör som stillar ett behov som aldrig funnits till pc-datorer? Vill jag alls använda en joypad med min pc? Du som är tillräckligt intresserad av bil-, sport- och flygspel för att inte vilja spela med tangentbord men ändå inte vill ha en otymplig joystick eller skrymmande ratt stående på skrivbordet torde hitta en kamrat i Gaming Receiver. Du som gärna förlorar dig i allehanda emulatorer och gärna kör olika retrotitlar och andra spel som är avsedda för riktiga handkontroller bör också hitta ett vettigt köp i den mjölkvita dosan.

Du som däremot och huvudsakligen använder din dator till FPS- och RTS-titlar, realitysimulatorer och nätrollspel har knappast något intresse alls i Gaming Receiver. Vad reklamen än må påstå är det här inte en produkt för alla - åtminstone inte så länge som skiljelinjen mellan användargränssnittet i pc- och konsolspel är så tydlig som den är idag. Är du redan nöjd med hur du styr dina datorspel klarar du dig sannolikt bra även utan Gaming Receiver - en nedslående slutsats för ett välmenande initiativ och ett tekniskt sett välfungerande stycke hårdvara.

Testdator:

AMD Athlon XP 2500+
Creative X-Fi Fatal1ty
ATI Radeon 9600 Pro 128 MB
1024 MB RAM
Windows XP (SP2)