Sponsrat innehåll: Testpilot

FZ:s testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av FZ på uppdrag av Logitech som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Inledning

Logitech grundades i Schweiz 1981 och har blivit kända för att utveckla och tillverka datormöss, tangentbord, högtalarsystem, webbkameror och liknande tillbehör till persondatorer och konsoler. Logitech tillverkar också det som jag recenserar här nu, rattar. Jag har fått förmånen att testa deras senaste alster i G–serien av styrdon, Logitech G923 Trueforce till Xbox och PC.

Du känner svettpärlorna tränger fram över pannan, det är varmt i hjälmen. Stressen, nervositeten och pressen att om du vinner detta, då vinner du hela ligan. Granen slår om till grönt, du pressar gasen i botten och känner i ratten hur bilen letar fäste i asfalten. Känslan att pressa din Corvette till det yttersta är nästan förlösande. Redan i första kurvan är du i ledningen. Men då händer något, du känner i ratten att den slår okontrollerat. Framhjulet har kört på "curbsen". Du tappar kontrollen och bilen slår runt och rakt in i muren byggd av gamla däck. Ratten slår tillbaka hårt när bilen tar stopp, och stopp tar även din resa till toppen av pallen vid det tillfället.

Precis så kändes det när jag i spelet Grid rattar min Corvette med Logitech G923 som använder tekniken Trueforce. Det kan närmast beskrivas som force feedback som använder ljudet och spelfysiken som ett extra lager i vibrationerna och rattens feedback till användaren. Körkänslan och inlevelsen blir väldigt mycket högre än vanlig force feedback. Logitech själva kallar det "NÄSTA GENERATIONS HÖGUPPLÖSTA FORCE FEEDBACK" och det kan jag hålla med om. Det är en grym skillnad mot vanlig force feedback.

I denna testpilot har jag testat G923 i tre olika spel som är tillgängliga på Xbox Series X|S där jag spelade på X. Tyvärr finns det inte allt för många spel som stödjer Trueforce, men GRID gör det. Desto mer spel stödjer force feedback och G923 gör ett fantastiskt jobb där också.

Om testpiloten

Välkommen till FZ:s testpiloter!

FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna entusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i gamingvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Johnny Sollien-Tillman

  • Användarnamn: @NuZ

  • Registrerad: 2013

  • Plats: Uppsala

  • Specialitet: Konsoler, tillbehör och Speedrunning

Johnny eller @Nuz är en trogen FZ-medlem och riktig spelnörd från Uppsala. Intresset för spel i allmänhet och konsoler i synnerhet började redan på 1990-talet med Super NES. Hans ständigt växande spelbibliotek inbegriper nu så gott som alla moderna spelkonsoler, där senaste generationens Xbox är vad som surrar mest.

Därutöver spelar Johnny en hel del PC-spel och har tillbringat tusentals timmar i titlar som Arma, Dota och Quake. Han motionerar fingertopparna med speedrunning i bland annat Demon's Souls 2010, Resident Evil och som grädde på moset var han länge även världsrekordhållare i Pewdiepie: Legend of the Brofist.

Läs mer om FZ:s testpiloter

Förpackning och första intryck

Förpackningen är snygg och diskret i kartong med den nu klassiska Logitech G–logan. Utrustningen är smart placerad med skyddande plast runt och kablarna lindade snyggt. Med följer instruktionsbok, lite reklam samt monteringsanvisning. Jag upplever att de har packat den med omsorg och jag ser inget som skulle vara avvikande eller dåligt med förpackningen.

Ratten i sig känns väldigt premium och hållbar. Om det är något som kan vara störande är det att sömmen på lädret går på ovansidan av tumgreppet och kan ibland kännas vass. Det är inget man märker direkt men det blir extra kännbart när ratten har ganska stark feedback åt något av hållen.

Montering

Om man inte har en dedikerad utrustning för e–racing, så går det mycket enkelt att montera det på de flesta bord eller skrivbord. De klämmor som håller fast ratten har kraftiga glidskydd och pedalerna har utfällbar greppyta som fäster på de flesta mattor. Instruktionen som medföljer är väldigt tydlig och enkel att följa. Skruvhantagen till klämmorna går att trycka in så det blir ett mer strömlinjeformat utseende.

På undersidan av ratten och pedalerna finns det skruvhål för montering i avsedda ställningar. Det kopplas med USB till konsolen och vanlig stickpropp för ström. Kablarna är lätta att dra på ett snyggt sett med de avsedda kanalerna i foten på ratten och det finns även ett uttag för extern växelspak, för de som önskar sådant.

Spel

Ratten gör ett fantastiskt jobb att leverera inlevelse till användaren men inte helt felfritt. Ibland känns det som det är en mindre fördröjning på Trueforce då jag visuellt ser på min skärm att jag kör över curbsen på banan men det tar någon mikrosekunder innan jag känner det i ratten. Denna fördröjning är knappt märkbar och kan närmast beskrivas som den fördröjning man känner av när man spelar mobilt över molntjänster i perfekta förhållanden. Är exakt likadant på spel med force feedback. Är det spelens fel eller är det funktionen i sig? Det kan jag tyvärr inte svara på. Ratten ger också ifrån sig ett ljud vid varje vibration och feedback som kan störa inlevelsen om man inte använder headset.

Trueforce är något man måste uppleva för att förstå hur skillnaden är mot vanlig force feedback!

Jag måste erkänna att jag inte spelat allt för mycket e-racing med ratt, utan är väldigt mer van med handkontroll. Men uppskattar verkligen det som Logitech gjort här med G923. Inlevelsen är oftast total men ibland faller den platt på grund av konstiga ljud och "knorrande" i ratten som jag beskrev tidigare. Även med de bristerna så rekommenderar jag starkt detta styrdon till den inbitne racerföraren då den levererar betydligt mer positiva saker än negativa. Trueforce är något man måste uppleva för att förstå hur skillnaden är mot vanlig force feedback!

Grid

Det enda spelet i mitt test som har stöd för Trueforce och "wow" vilken känsla. GRID är en enklare simulator, nästan ett arkadspel med mycket bra körkänsla. Med G923 så förstärks denna mångfalt. Spelet har fått många uppdateringar sedan recensionen och jag tycker spelet är helt okej. Jag har mycket roligt med denna ratt och det är en riktig fröjd att spela med Trueforce. Dock som jag skrev tidigare, så är det en mindre fördröjning i feedbacken mot vad jag ser händer på skärmen.

Forza Horizon 4

Spelet har inte stöd för Trueforce men väldigt bra force feedback. Körkänslan är mycket närvarande med feedbacken jag får av ratten och inte nog med att spelet är riktigt bra, så blir det alltjämt bättre med G923. Här upplevde jag ingen fördröjning alls av feedbacken. Dock var ljudnivån på vibrationen och motorn i ratten högre i detta spel än i de andra två. Vad det beror på vet jag inte.

Dirt Rally 2.0

Spelet är en rallysimulator med mycket trevlig körkänsla och svårighetsgrad. Här upplevde jag samma minimala fördröjning jag hade i GRID fast nu utan Trueforce.
Så det har inget med Trueforce att göra utan måste vara något med spelen som gör att jag upplever den fördröjningen. Det är knappt ytterst märkbart och lär inte störa någon i större utsträckning.

Slutsats

Logitech G923 är en mycket trevligt ratt som gör det du önskar av utrustning i denna prisklass. Ratten var mycket enkel att montera och koppla in i mitt Xbox.

Det bästa med G923 var Trueforce som kan enklast beskrivas som force feedback HD, det ger feedback på ett tydligare och mer precist sätt. Det var i stort en gemytlig upplevelse att spela med Logitechs senaste alster. Jag tycker det är synd att inte fler spel stödjer funktionen för det gav väldigt mycket till känslan utöver vanlig force feedback.

Jag upplevde sömmen på lädret vid tumgreppen vassa och ibland väldigt otrevliga att vila tummen på när ratten arbetar, de borde verkligen satt sömmen på baksidan istället. Vibrationerna samt det där "knorrandet" i ratten kan förstöra inlevelsen till viss del, men går att motverka med att använda headset.

Trots de få sakerna ratten gör mindre bra så är helheten slående bra och jag kan verkligen rekommendera Logitech G923 TrueForce till alla som är intresserade av e–racing.